Aktuelle nyheder - EntreprenørMateriel

Dansk Titan skal sikre holdbare landingsbaner til amerikanske militærflyTitan er 46 meter lang, 5.3 meter bred, 4,9 meter høj og vener 125 ton.

Dansk Titan skal sikre holdbare landingsbaner til amerikanske militærfly

Danske Dynatest har udviklet og produceret en kæmpemaskine til det amerikanske forsvar. Den skal bruges til at sikre holdbare landingsbaner til militærfly i USA. Maskinen vejer 125 ton, og den skal teste, hvordan 20 års brug påvirker asfalten

Del artiklen på

Det danske firma Dynatest, som har hovedkontor i Ballerup og en afdeling i Gainesville i den amerikanske stat Florida, udvikler og producerer udstyr til at måle og undersøge veje og landingsbaners tilstand. Virksomheden har netop leveret en såkaldt 'heavy vehicle simulator' til det amerikanske forsvar.

– Når de gigantiske C17-militærfly lander, er det enorme kræfter, der rammer jorden, og det kræver en landingsbane, der er bygget til formålet. Når det kommer til det amerikanske forsvars udstyr, er der ikke noget, der er overladt til tilfældighederne. Alt er gennemtestet. Det gælder også belægningen på de landingsbaner, som forsvaret råder over, fortæller Jesper Rantala, der er administrerende direktør i Dynatest.

Verdens største af sin slags
Heavy vehicle simulatoren har fået tilnavnet 'Titan', som understreger, at den er verdens største af sin slags. Maskinen er 46 meter lang og vejer 125 ton, og Dynatest har brugt to år på at udvikle, producere og levere den. Nu står den færdig på militærbasen i Vicksburg i delstaten Mississippi, hvor den amerikanske hærs udviklingsafdeling, U.S. Army Engineer Research and Development Center, skal bruge den i deres undersøgelser.

– Det er unikt at være med til at levere så stort et projekt til det amerikanske forsvar. Det er et kæmpe arbejde, som vores medarbejdere har ydet for at komme i mål med. Det, at vi nu kan se den færdige maskine stå én til én på U.S. Army's militærbase, giver da lidt kuldegysninger, siger Jesper Rantala.

Et hjul i pendulfart sikrer bedre landingsbaner
Med et hjul, der kører i pendulfart, er det Heavy vehicle simulatorens opgave at efterligne kræfter fra et militærfly og derved teste landingsbanens styrke.

– Man kan ikke afgøre, om en landingsbane er nedslidt udelukkende ved at se på overfladen. Belægningen består af flere lag, som alle skal være i god stand for at sikre, at bæreevnen er stærk nok. Med heavy vehicle simulatoren kan man på bare tre måneder teste, hvordan 20 års brug påvirker asfalten. Det giver et præcist og realistisk billede af landingsbanens tilstand, og på den måde får man mulighed for at udvikle bedre landingsbaner, forklarer Jesper Rantala.

På militærbasen i Mississippi er Jeb Tingle senior videnskabelig teknisk leder ved U.S. Army Engineer Research and Development Centers laboratorie for geoteknik og struktur. Han er ikke i tvivl om, at maskinen er med til at sikre bedre forskning i transportintrastruktur.

– Heavy vehicle simulatoren Titan er et vigtigt forskningsværktøj til at analysere nye materialer, designmetoder og konstruktionsteknikker for at optimere infrastrukturer, forklarer han.

-dc

Læs mere om EntreprenørMateriel

5/9 2022
EntreprenørmaskinerBrancheforeningByggerådgivningContainerContainer, BrugteContainer, IsoleretContainer, KøbContainer, LejeDræningHavnerenoveringHejsHydrauliske pumperKran UdstyrKranerLifteLiftudlejningLøfteudstyrMaskinstyringMaterielopbevaringMinilæsserNaturgenopretningNedskæring og demonteringOversvømmelserPavillonerRullestilladsSalg af lifteSandafretter til minigraverSaxliftStigerStilladserTeleskoplæsserUdlejningVakuumløfterTilføj dit firma her.
Send en mail.