Konservativt forslag gør lovgivning om boligforhold ligegyldig

Konservativt forslag gør lovgivning om boligforhold ligegyldig

Formanden for Danske Byggefag og 3F’s Byggegruppe advarer mod konsekvenserne af konservativt forslag om retskendelse ved boligkontrol

Af Dan Bjerring

Christiansborg

Som tidligere nævnt i BygTek har De Konservative udarbejdet et ændringsforslag til den nye lovgivning, som led i Arbejdstilsynets kontrolfunktion for at sikre adgang til boliger, som en arbejdsgiver stiller til rådighed for ansatte.

De Konservative ønsker, at en sådan kontrolfunktion kun kan udøves efter en forudgående retskendelse, med mindre der foreligger frivillig accept fra arbejdsgiver og de(n) ansatte om, at kontrolbesøget af boligen kan foretages.

Advarsel giver ingen mening

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) får opbakning fra formanden for 3F’s Byggegruppe og Danske Byggefag, Claus von Elling, der til BygTek siger, at hvis De Konservative får gennemført deres ønske om ændring af lovgivningen, er lovgivningen fuldstændig ligegyldig:’

- Det giver ingen mening overhovedet, at der skal være varsel forinden eller dommerkendelse, før at Arbejdstilsynet kan kontrollere boligforholdene, siger Claus von Elling.

Han henviser til, at Arbejdstilsynet jo også uden dommerkendelse har adgang til at kontrollere forholdene på eksempelvis en byggeplads.

Arbejdsgivernes livegne

I sidste ende understreger formanden for Danske Byggefag (RED: tidligere BAT-kartellet), at Arbejdstilsynet skal have muligheden for at komme kontrollere uden forudgående advarsel, fordi der skal være mulighed for at kontrollere og beskytte nogle medarbejdere, som måske ikke har noget reelt grundlag at stå på:

- Den vandrende arbejdskraft optræder på mange måder, som arbejdsgivernes livegne. Forskellige tv-udsendelser har den seneste tid – eksempelvis ”Den sorte svane” og indslagene om asbest - at den vandrende arbejdskraft ofte medbringer en hel masse kriminalitet, siger Claus Von Ellinig.

 Der skal en langt større hammer til

Han understreger, at det også hænger sammen med boligforholdene:

- Skal man have bugt med den kriminalitet, er man nødt til at have en langt større hammer, som skal slå langt hårdere som konsekvens af at bryde lovgivningen. Så nytter det ikke noget, at man på forhånd at ved, at Arbejdstilsynet kommer forbi og tjekker indkvarteringen.

- Erfaringerne viser jo, at når virksomhederne får tips om, at der kommer kontrol, så er der ikke noget at finde, siger Danske Byggefags formand.

 

 

 

 

7/11 2024