Derfor gik det galt med altanen i AarhusFoto: Gert Medom Madsen

Derfor gik det galt med altanen i Aarhus

Opsummering af, hvorfor det gik helt skævt med altanen i Aarhus, hvor kommunen er faldet over endnu et eksempel på forkert monterede altaner

Kim Sejr, journalist

Endnu et tilfælde med forkert monterede altaner fra virksomheden Ødum Smede & Maskinfabrik er dukket op. Derfor bør man få fagfolk til at gennemgå monteringen af altaner, hvis de er monteret af firmaet, lyder opfordringen fra Teknik og Miljø i Aarhus Kommune. Så her en opsummering af, hvad der gik galt.

I slutningen af september 2024 styrtede en altan til jorden fra en ejendom på Peter Sabroes Gade - og vi genopfrisker lige her, hvorfor det gik så galt. ABC Rådgivende Ingeniører fik nemlig til opgave at undersøge sagen af ejendomsadministrationsselskabet Koncenton og kom med en række konklusioner.

Altanerne skulle efter planen fastgøres med bolte gennem bundrammen og ind i muren, mens skråstænger fra altanernes forkant til muren skulle optage trækkraften.

På den nu nedstyrtede altan, havde det ingeniørfirma, der projekterede altanerne, regnet sig frem til, at de beslag, som de to trækstænger var fastgjort til muren med, hver skulle optage 18,67 kN vandret last. Den last, antog ingeniørerne, ville blive fordelt plastisk på otte limankre i hvert beslag.

Men beslaget blev ikke udført som projekteret. Ifølge projekteringsmaterialet skulle skråstiveren nemlig fastgøres midt på beslaget - mellem anden og tredje boltrække. Men i virkeligheden blev beslaget udført, så skråstiveren blev fastgjort ved den næstøverste boltrække.

Det betyder ifølge undersøgelsen, at kun de øverste tre limankrer blev aktiveret til træk.
Dertil kommer det problem, at beslaget blev projekteret med en lodret afstand mellem limankrene på 100 mm.

Den afstand passer bare ikke til murmålet, så hver anden række af limankre blev placeret i liggefuger, hvor trækkapaciteten er langt lavere end i sten. Ud af de tre rækker af limankre, der var aktiveret til træk, endte to af rækkerne derfor i liggefugerne.

Den tredje fejl var ifølge undersøgelsen, at de projekterende ingeniører ikke havde taget højde for fugernes betydning.
-Der er i beregningerne kun kigget på kapaciteten af en enkelt bolt (limanker, red.) i en sten og så ganget op med antallet af bolte (limankre, red.). Der er således ikke undersøgt for fugernes forskydningskapacitet, hvilket også kan være dimensionsgivende for det samlede murfelt omkring beslaget, står der i rapporten.

Sidst, men næppe mindst, blev beslagene på den nedstyrtede altan placeret lige op ad dørfalse, hvor der ikke er nogen stærk forbindelse mellem for- og bagmur.

Læs også:

Aarhus: få tjekket altaner fra konkursramt firma

kis@odsgard.dk

2/4 2025