LCA
LCA
scroll
Fibercementplanken er en meningsfuld investering Man slipper for at male Cedral fibercementplanker hvert 4. eller 8. år. Og man kan let reperarere plankerne med lidt reparationsmaling, hvis de skulle få en mindre skramme.

Fibercementplanken er en meningsfuld investering

I disse tider, hvor bæredygtighed og energioptimering kun kommer til at spille en større rolle i den offentlige diskurs, må der tænkes i alternativer til kendte metoder, som ikke er belastende for kloden. Ikke mindst i byggeriet

Af Daniel Christensen

Der kan være mange gode grunde til, at almindelige husejere med fordel kan investere i fibercementplanker til beklædning af deres huse. Det mener i hvert fald Mette Winther, der er Brand Manager for Cedral, tidligere Ivarplank. Cedral er lette facadematerialer af fibercement og sælges via Etex Nordic.

- På trods af at Cedral ikke er træ, men fibercementplanker, så er de bestemt relevante at overveje, når vi taler om grøn omstilling. Med Cedral slipper man nemlig for at belaste miljøet med eksempelvis maling, olie eller imprægnering, da plankerne kun kræver meget begrænset vedligeholdelse og har en levetid på op til 50 år, hvis de ellers monteres efter gældende monteringsanvisninger. Samtidig er det også mere bæredygtigt at renovere end at bygge nyt. Også her er Cedral et oplagt valg, når det handler om at renovere og energioptimere facaden. Man sparer ressourcer og forlænger levetiden på boligen, siger Mette Winther og tilføjer:

- Et andet punkt, hvor Cedral også går hånd i hånd med bæredygtighed, er, at plankerne er genanvendelige på andre dele af boligen. Hvis man eksempelvis har haft nogle planker på en gavl, men ønsker at genbruge dem på andre dele af boligen eller til et skur eller en carport, så kan man nemt skrue plankerne ned og evt. rengøre dem med mild sæbevand og monterer dem dér, hvor det ønskes.

Også en gevinst, hvis man vil energirenovere
Hvis man arbejder i branchen, kender man alt til de væsentligste fordele ved at benytte sig af fibercementplanker i stedet for træ til facadebeklædning. Den lidt dyrere investering bliver udlignet over år, når træfacaden skal vedligeholdes, udskiftes og renoveres. Og i modsætning til træ rådner det ikke, Fibercement er desuden et materiale med brandhæmmende egenskaber. Plankerne er certificeret i den højeste brandklasse og udvikler ikke røg, når de udsættes for ild. Samtidig er de modstandsdygtige overfor svamp og insektangreb.

Men ifølge Mette Winther er der andre, mindre åbenlyse gevinster ved at få fibercementplanker monteret.

- Gas-problematikken fylder en del i medierne i øjeblikket. Der er stadig utrolig mange gasfyr, som ikke kan nå at blive konverteret i år. Derfor er det så vigtigt, at vi peger på energirenovering, som det første man bør overveje. Det vil også komme godt tilbage, når man senere skal skifte varmetype, siger hun og fortsætter:

- Mange går nok med overvejelserne om at sætte gang i energirenovering og undersøger mulighederne for alternative energikilder samt optimering af deres klimaskærm. Her spiller Cedral en vigtig rolle. Én ting er selve bagbeklædningen og isoleringsmaterialet. Noget andet er Cedral, som den ydre del af klimaskærmen, der er med til at sikre en sund og holdbar facade. Cedral kræver nemlig en ventileret facade, hvorved man undgår fugt og svamp. Man opnår hermed en meget sund 'klimaskærm', der holder i mange år fremover. Så når man nu alligevel står for at skulle efterisolere sine gavle, så kan man i samme omgang spare en del på renovering fremover ved at erstatte sine trægavle med Cedral fibercementplanker.

Cebral fibercementplanker fås i 29 farver og to forskellige overflader. En overflade med træstruktur, der ligner træ til forveksling, samt i en glat overflade.

15/9 2022