scroll
Grønlandsk Isfjordcenter til kamp mod vind og vejrIlulissat Isfjordcenter i Grønland er tegnet som et vingefang i landskabet og svæver et stykke over terræn. Det er muligt, da konstruktionen balancerer på 40 stålsøljer. Foto: KJ Greenland

Grønlandsk Isfjordcenter til kamp mod vind og vejr

I den grønlandske by Ilulissat står det spektakulære Isfjordcenter nu færdigopført. Byggeriet har været undervejs i flere år og er med sin unikke lokation særligt eksponeret for klimaforandringer og de hårde arktiske vejrforhold

Ventetiden er ovre. Nu har offentligheden nemlig omsider adgang til det imponerende Ilulissat Isfjordcenter, der med sin fantastiske lokation på Grønlands vestkyst byder på en arkitektonisk oplevelse ud over det sædvanlige.

Isfjordcenteret ligger på kanten af isfjorden tæt ved Diskobugten – et område, der er på UNESCO's verdensarvsliste og hvor verdens klimaudfordringer for alvor folder sig ud.

Og netop de voldsomme vejrforhold har stillet enorme krav til opførelsen af det imponerende besøgscenter.

-Ilulissat Isfjordcenter er på alle måder et enestående projekt, som foruden arkitektur i særklasse også byder på et indblik i Vestgrønlands barske klima. Bygningen er hævet over jorden med stolper, og sammenholdt med områdets specielle vejrforhold gør den unikke udformning, at undersiden af bygningen er særligt udsat for sne, regn og vind. Derfor er der anvendt vindspærreplader på både facade og dækkonstruktion, så byggeriet kan stå imod det omskiftelige vejr, fortæller chefkonsulent Arne Vestbjerg fra byggematerialeproducenten Cembrit, der har været med til at finde den mest optimale klimabeskyttelse af bygningen.

Klimaforandringer ændrede betingelser
Ilulissat Isfjordcenter er tegnet af den verdensberømte arkitekt Dorte Mandrup og skal styrke turismen gennem vidensformidling af blandt andet klimaforandringer i nærområdet. Og netop klimaforandringer har været et centralt element i opførelsen af byggeriet:

- Klimaet har ændret sig utrolig meget i Grønland inden for de seneste 10 år. Da vi deltog i arkitektkonkurrencen for bare seks år siden, var skimmelsvamp ikke noget synderligt problem i Ilulissat, men det er det begyndt at blive nu. Derfor har vi ændret konstruktionen ved blandt andet at ændre den primære konstruktion fra træ til stål for at fremtidssikre bygningen, siger Kasper Pilemand, der er associerende partner hos Dorte Mandrup Arkitekter.

Læs mere under billedet...
Foto: KJ Greenland

Vindspærrer i begge sider
Han fortæller desuden, at konstruktionen er opbygget med vindspærrer i begge sider af bygningen, der skal bidrage positivt til den samlede levetid.

Den anvendte vindspærre er den såkaldte Cembrit Windstopper Extreme, der er produceret i fibercement. Ovenpå er der monteret 100 kvadratmeter Cembrit Solid-facadeplader i antracitgrå.

- Vindspærren er valgt, da produktet er meget hårdført og kan holde sneen ude, som kommer ind fra alle sider på grund af den heftige snefygning i Grønland. Vindspærren har derfor stor betydning for at kunne beskytte de øvrige materialer under klimaskærmen, siger han slutteligt.

Ilulissat Isfjordcenter åbnede officielt for besøgende i juli i år. Det forventes, at 25.000 gæster vil besøge centret hvert år.

Ilulissat Isfjordcenter:
- Opførelse: 2012 – 2021
- Størrelse: Cirka 1500 kvadratmeter med 900 kvadratmeter udstillingsområde
- Budget: cirka 152,3 mio. kr.
- Bygherre: Realdania By & Byg
- Hovedentreprise: KJ Greenland A/S
- Arkitektfirma og totalrådgiver: Dorthe Mandrup Arkitekter

-los


5/10 2021