bygma
bygma
scroll
Guldhus skiller sig ud og passer indAarhus er blevet et arkitektonisk guldkorn rigere med Guldhuset, som giver en gylden udsigt på hjørnet af Vesterbro Torv.

Guldhus skiller sig ud og passer ind

Den verdensberømte arkitekt Julien de Smedt har tegnet den nybyggede ejendom i Aarhus, der har til formål både at skille sig ud fra og være tro mod nabobygningerne

Sidste hånd er lagt på det gyldne værk på hjørnet mellem Vesterbro Torv og Vester Allé i Aarhus, hvor Guldhuset er skudt i vejret ovenover SuperBrugsen. Det guldbelagte nybyggeri ejet af Koncenton huser boliger fordelt i syv etager herunder penthouselejligheder øverst med kig udover det summende bytorv. Byggeriet er opført af bygherre og totalrådgiver Tækker Group:

- Guldhuset fuldender det før lidt tomme og anonyme hjørne på Vesterbro Torv, og med de bølgende former og karakteristiske ydre bidrager det til at løfte torvet og give aarhusianerne noget iøjnefaldende arkitektur at kigge på, fortæller Simon Bang, der er bygningskonstruktør hos Tækker Rådgivende Ingeniører.

Kobberfarve spiller sammen med røde mursten
Facaden fanger øjet med alu-plader i gyldne farvetoner, markante vinduespartier og buede altaner, der tilfører et organisk formsprog. Byggeriet er skabt til dels at puste nyt liv i det aarhusianske torv, dels at skabe sammenhæng til nabobygningerne. Det fortæller Julien de Smedt fra JDS Architects:

- Den gyldne facade har en varm, kobberfarvet undertone, som spiller sammen med nabobygningernes røde mursten. Det understøtter den overordnede ide om at forbinde Guldhuset til de omkringliggende byggerier og skabe samhørighed, men uden at gengive deres stil. For bygningen er samtidig designet til at differentiere sig og bibringe sin egen karakteristiske stil til området.

- Med altanerne er der skabt en åben arkitektur ud mod bylivet, og med de store vinduespartier er formålet at invitere så meget dagslys som muligt ind i bygningen. På den måde er altaner og vinduer med til at forbinde ude med inde og udvide det indendørs rum.

Lydsluser sikrer ro og frisk luft
Ejendommens vinduer er dog ikke bare valgt med omtanke for lysindfald og arkitektur. Hver dag krydser mange bilister torvet, der er samlingspunkt for flere hovedgader, og med den trafikerede adresse in mente har støjreduktion været en vigtig faktor:

- Grundet byggeriets placering har der været en lydudfordring, som vi har lagt stor vægt på at løse uden at gå på kompromis med facadeudtrykket. Derfor faldt valget på en vinduesløsning med lydsluser, som gør det muligt at leve op til alle gældende lydkrav for både åbne og lukkede vinduer, fortæller Simon Bang.

Vinduerne er dermed udstyret med lydsluser, som er bygget ind i konstruktionen og skruer ned for støjgener. Det er vinduesproducenten Velfac, der har forsynet projektet med vinduer og døre fra nederst til øverst:

- Den rette vinduesløsning kan gøre underværker for både arkitektur og indeklima, og det gør sig gældende for Guldhuset. Her er vinduerne valgt i designet Velfac 200 Energy med lydsluser, som holder trafikstøj ude, også når beboerne åbner vinduet op for at få frisk luft ind. Dertil er der anvendt døre fra vores Ribo-serie, som er indadgående og dermed egner sig godt til altaner, siger Svend Åge Nielsen, der er salgskonsulent hos vinduesproducenten Velfac.

-kj

19/3 2021