LCA
LCA
scroll
Ingen nemme løsninger på svævende studieboliger med vandrette facaderByggeriet på Engvej er ikke første gang, at bgb og Ljungdahl arbejder sammen på et projekt. Entreprenørerne og fagspecialisterne har fundet en fælles forståelse for behovet for kvalitet og rådgivning.

Ingen nemme løsninger på svævende studieboliger med vandrette facader

Vandrette facader på nye studieboliger på Engvej på Amager kræver en kreativ tilgang til udførslen af tæthedsplanet samt et tæt samarbejde mellem producent af specialprodukter, Ljungdahl, og entreprenør, bgb

På Engvej 155-169 på Amager bygges der i øjeblikket på de sidste etaper af et treetagers boligkompleks på råhuset af ældre erhvervsbyggerier fra 1950'erne. Et projekt, hvis cafe, supermarked, fitnesscenter, daginstitution og ikke mindst 635 studielejligheder efter planen skal stå helt færdig den 30. maj 2022.

Udover at skulle bygge nyt og gammelt sammen har entreprenørerne fra bgb stået overfor flere vanskelige udfordringer i udførslen af tæthedsplanet i det 24.000 m2 store projekt. Udfordringer, det har krævet specialløsninger og erfaring at løse. Som partner på projektet, har bgb valgt tætningsspecialisterne fra Ljungdahl.

Guldbarren gav udfordringer
Hos bgb er man vant til udfordringer ved store bygge- og renoveringsprojekter, men på Engvej mødte de alligevel en ukendt problemstilling. De fire eksisterende boligblokke skulle nemlig forbindes af en 'svævende' panoramabro i tredje sals højde, som grundet sin guldfarvede facade populært kaldes 'Guldbarren'.

Guldbarren indeholder 35 studieboliger, som alle har eget toilet og bad. Med BR18 tæthedskravet for øje blev udførslen af tæthedsplanet under de præfabrikerede brusekabiner derfor et puslespil, der ikke bare var sådan at løse.

 – Fordi studieboligernes gulv hænger over jorden, stiller det særlige krav til bygningens tæthedsplan, hvor vi ikke bare kunne gå med en traditionel dampspærreløsning. Vi skulle finde en løsning, som både lever op til kravene for vådrum og for vandrette facader, siger ?Jesper Maarschalk, der er projektchef og partner i bgb og projektchef på Engvej-byggeriet. Han tilføjer:

– Hertil skulle løsningen også kunne modstå, at de præfabrikerede badekabiner blev rullet på plads over membranen, og at håndværkerne sled på det, mens de arbejdede videre på lejlighederne. Med flere forskellige arbejdssjak på opgaven var der al mulig risiko for, at folien led overlast i udførselsfasen, så dampspærren i membranen skulle kunne holde til lidt af hvert.

Vigtigt med rigtig tætning
Valget af membran faldt på en særlig slidstærk EPDM-dug fra Ljungdahl, der kan holde til at blive belastet og betrådt, mens arbejdet står på. Tæthedsplanet er altid en udfordring ved renovering, så det har været afgørende at finde de rigtige tætningsløsninger med de rette produkter som armeret dampspærrefolie, Airblocl Flydende dampspærre og EPDM-dugen.

– Med Ljungdahls produkter har vi valgt at gå med livrem og seler, så bygningens ejere og fremtidige beboere kan føle sig fuldstændig trygge og sikre i forhold til kuldebroerisolering, fugt og vandskader, siger Jesper Maarschalk.


-dc

21/3 2022