Lokal tradition for farver i byggeriet får stor indflydelse på ny bydel i NuukDe farvestrålende huse lyser op i det snedækkede landskab, mens de på samme tid sender en hilsen til fortiden.

Lokal tradition for farver i byggeriet får stor indflydelse på ny bydel i Nuuk

De grønlandske vejrforhold stiller særlige krav til materialerne, når der skal bygges i Nuuk. Derfor er holdbare facadeplader et oplagt valg til i hovedstadens nye bydel Akornanni

Med opførslen af den nye bydel Akornanni kan Nuuk byde velkommen til en bred vifte af beboere. Arkitekt Thomas Riis står bag projektet, som er udsprunget af en idé om at samle forskellige socialgrupper og familiestrukturer i et kvarter med sin helt egen karakter.

- Det grønlandske udtryk Akornanni betyder 'mellem'. Navnet er således en reference til den danske arkitekt Jan Gehl og hans bog 'Livet mellem husene' om det, der foregår i byrummene, siger Thomas Riis.

Alle husene er placeret, så der er frit udkig til naturen mellem dem, ligesom Thomas Riis har valgt en bygningsstruktur, som åbner til et fællesareal med plads til liv imellem bebyggelsen.

Akornanni rummer boliger i varierende størrelser og inviterer således mange forskellige beboere indenfor, hvor de første familier flyttede ind i 2019. Bydelen er siden vokset i etaper af 1-3 enheder ad gangen, og om få år er den fuldt udbygget.

Ud over de livlige fællesrum har Akornanni fået et friskt farvepust med facader fra Rockpanel Colours. Thomas Riis har valgt facadepladerne i fire farver, der er kendt fra grønlandsk byggeskik.

- I gamle dage var der seks malerbøtter i forretningen i Grønland: Gul, blå, grøn, rød, sort og hvid. Farverne viste bygningens formål, så du hurtigt kunne finde det rette, uanset hvor du kom i Grønland, fortæller Thomas Riis og uddyber:

- Gul betød sundhedsvæsenet, blå var forsyning, grøn viste post og kommunikation, mens rød indikerede handel. I projektet her har jeg søgt tilbage til de fire grundfarver, der er karakteristiske for byggeriet på Grønland.

På den måde lyser de farvestrålende huse op i det snedækkede landskab, mens de på samme tid sender en varm hilsen til fortiden.

Det er ikke kun de klassiske farver, der lå til grund for valget af facader fra Rockpanel.

- Rockpanel er nemt at håndtere og montere, holder godt på farven og er miljømæssigt let at skille sig af med efter brug, da det kun består af sten. Derfor var det et fuldstændigt indlysende materialevalg, siger Thomas Riis.

Facadepladerne er lavet af den vulkanske stenart basalt, og de er derfor nemme at genanvende eller deponere. Stenene bidrager desuden med flere gode egenskaber som lang holdbarhed og modstandsdygtighed overfor både ild og vand.

- Vores plader egner sig rigtigt godt til grønlandske byggerier, der har nogle barske vilkår og vejrforhold. For eksempel kan de ikke suge fugt, og derfor er de resistente overfor vertikal regn, forklarer Mikkel Langetoft-Nielsen, Business Manager hos Rockpanel.

-dc

13/8 2024