Bygma Red Week
scroll
Ny facadebeklædning er modstandsdygtig og nem at montere Ifølge Niels Jørgen Pallesen bevæger det danske marked sig mod mere eksklusivt udseende og helt skjulte montageløsninger.

Ny facadebeklædning er modstandsdygtig og nem at montere

Træfacadebeklædning er flot, men også vanskeligt at vedligeholde, så James Hardie har udviklet en ny fibercementplanke, der er hurtig at montere, og som er mere modstandsdygtig, når regn og blæst rusker

Af Daniel Christensen

Danskerne elsker træ. Især træbeklædning. Men med en flot træfacadebeklædning følger gerne en del vedligeholdelse, særligt med tanke på hvad det danske klima udsætter træværket for sæson efter sæson.

De kommende års ventede forøgelse af nedbør og voldsomme vejrfænomener kommer næppe til at løse problemet, og hos James Hardie har man derfor designet et mere modstandsdygtigt alternativ til træ. Hardie VL Plank er en videreudvikling af den traditionelle Hardie fibercementplanke, men den er blevet optimeret på flere områder.

- Den er 11,8 millimeter, hvor den almindelige planke er 8 millimeter. Det giver lidt mere stabilitet, og man fornemmer også, at det er et eksklusivt produkt. Når man ser det monteret, ser det bare federe ud, at det er lidt kraftigere, siger Niels Jørgen Pallesen, der er markedsdirektør for James Hardie i Skandinavien.

Samles med fer og not
Og det er ikke kun noget, han synes. Det har taget to år at udvikle den nye planke, og kunder fra Falster til Skagen er blevet taget med på råd.

- Vi har brugt meget tid på at snakke med kunderne om design og fuger. Og vi har fået ekstremt gode tilbagemeldinger på produktet. Folk synes, det ser super fedt ud, siger Niels Jørgen Pallesen og tilføjer, at andre produkter og designs af samme type meget vel kan følge efter, hvis Hardie VL Plank bliver den ventede succes.

Udover tykkelsen skiller den nye fibercementplanke sig ud ved, at den både er nemmere at samle end konkurrenternes og James Hardies andre produkter. I modsætning til træ er fibercementen formstabil. Træ vrider sig, og det har knaster, der skal skæres af. Samtidig samles planken med fer og not. Det betyder, at montagen går hurtigt, og at det bliver nemmere at lave nogle pæne samlinger.

- Vi har nogle målinger, hvor vi har sammenlignet med konkurrerende fibercementprodukter, der siger, at det her er 20 % hurtigere at montere. Og det er også hurtigere, end hvis man sammenligner med montage af træ, fordi plankerne er snorlige. Det er en afgørende forskel, at det samles med fer og not. Det er også derfor, den hedder VL Plank. Det er en V-fuge, der giver en Linje. Og det eneste, der er synligt tilbage, når den er samlet, det er en pæn VL-fuge i en lige linje, siger Niels Jørgen Pallesen.

ColourPlus forhindrer, at produktet falmer
Fibercementplanken bliver malet med James Hardies egen ColourPlus-teknologi. Det betyder, at malingen bliver påført med flere lag, så der ikke er umalede punkter eller overflader. Og den ekstra tykkelse giver en ekstra beskyttelse af huset. Imellem lagene af maling tørres overfladen for at sikre, at det ikke sprækker, og at malingen ikke skaller af. Ifølge producenten giver teknologien op til 30 % bedre sikring, imod at malingen på planken falmer, sammenlignet med andre facadeprodukter på markedet.

- Det er den syvende generation af malingsteknologien, og den giver en enormt stor sikkerhed. Vi har ingen reklamationer, og der er ingen problemer med, at malingen afmattes eller skaller af, siger Niels Jørgen Pallesen.

Hvis ellers installationen og vedligehold er foretaget korrekt, lover James Hardie 15 års garanti, på at malingen holder.

Revet væk i Frankrig og Storbritannien
Hardie VL Plank er allerede blevet rullet ud i Storbritannien og Frankrig, og her blev det taget bedre imod end Niels Jørgen Pallesen havde turdet drømme om.

- Vi startede i Frankrig og Storbritannien, fordi der allerede er et marked for den type produkter. Vi blev totalt overvældede. Det er gået over al forventning, så nu er turen kommet til Danmark, hvor der også er en stor tradition for at anvende træ og vedligeholdelsesfrie produkter, siger han og tilføjer:

- Faktisk har vi været nødt til at udskyde introduktionen i Danmark, fordi de var så vilde med det i Frankrig og Storbritannien. Alt blev taget af hylderne. De produkter, der skulle have været solgt i Danmark, var vi nødt til at sende afsted, fordi de var løbet tør.

Niels Jørgen Pallesen forstår godt, hvorfor træbeklædning er populært, men han mener, at James Hardie har fået udviklet et godt alternativ.

- Det er klart, at træ jo også kan noget. Friskt opsatte træplanker ser jo godt ud. Men man skal også tænke på, hvordan det ser ud om fem år. Med en Hardie-planke vil det blive ved med at se nyt ud. Man kan sammenligne det lidt med et laminatgulv. Det ser som regel ret naturtro ud. Vi benytter et ægte cedertræsaftryk, som derfor er 100 % naturtro. Og så er det altså mere eller mindre vedligeholdelsesfrit. Man skal ikke male hvert fjerde eller femte år, siger han.

25/10 2021