scroll
Tidligere ghettoområde forvandles fra inderst til yderstRenoveringen sker som led i den lovpligtige udviklingsplan for Vollsmose-bydelen i Odense, der blandt andet involverer en modernisering af det tidligere ghettoområde Fyrreparken frem mod sommeren 2023

Tidligere ghettoområde forvandles fra inderst til yderst

Danmarks indtil videre største DGNB-certificerede renovering gennemføres nu i Fyrreparken i Odense-bydelen Vollsmose

Som led i den lovpligtige udviklingsplan for Vollsmose-bydelen i Odense, forvandles det tidligere ghettoområde Fyrreparken frem mod sommeren 2023 til et moderne og levende boligområde.

Den gennemgribende renovering er forhåndsgodkendt til en DGNB Sølv-certificering, og der er således tale om Danmarks største DGNB-certificerede renoveringsprojekt, idet projektet indbefatter hele 478 lejligheder. Og det vækker glæde hos hovedentreprenør Hansson & Knudsen A/S:

- Du skal opnå en vis gennemsnitsscore for at blive forhåndsgodkendt. Fyrreparken bliver den hidtil største DGNB-certificering af en renovering, og det er bygherre stolt af. Og at det sker i et område som Vollsmose, det betyder rigtig meget, fortæller projektchef hos Hansson & Knudsen A/S, Jimmi Steiner.

Han tilføjer, at man i forbindelse med det omfattende certificeringsarbejde har samarbejdet med Cembrit, som har leveret materialer til bebyggelsens facader:
- Cembrit har EPD miljøvaredeklarationen på deres produkter, og det er vigtigt for at opnå certificeringen. DGNB arbejder efter et pointsystem, der kommer hele vejen rundt.

- Under byggeprocessen skal der ud over materialevalget også være styr på håndtering af affald, støv, støj og energiforbruget i hele perioden. Dertil kommer det sociale ansvar, og her har vi gennem de sidste 10 år samarbejdet med Byg til Vækst om at få ledige fynboer i beskæftigelse i byggebranchen, lyder det fra Jimmi Steiner.

Forvandlet fra inderst til yderst
Helt konkret beklædes boligerne med vindspærrerne Cembrit Windstopper Basic med henblik på energioptimering samt at beskytte konstruktionerne mod vind og vejr. Samtidig har Fyrreparken fået et nyt udtryk udadtil med udskiftning af bebyggelsens facader, der tidligere fremstod ensformigt.

Fremover kommer boligerne således til at fremstå med et varieret udseende ved brug af teglsten i kombination med Cembrits mørke facadeplader – de såkaldte Cembrit Patina Original:

- Tidligere var alle opgangene stort set ens. Så man skulle kende sit husnummer eller den træfigur, der står ved siden af. Nu bliver det mere individuelt, opdeles så det minder om byhuse og får teglstensfacader i to forskellige farver – en lys og en mørk – og husene adskilles med Cembrit facadeplader, som også er valgt til lejlighedernes indvendige altaner, forklarer Andreas Kops, som er bygningskonstruktør hos totalrådgiver og arkitekt på projektet Erik Arkitekter A/S.

Lidt færre boliger i 2023
Det omfattende renoveringsprojekt følger tidsplanen og således afleverer Hansson & Knudsen omtrent en opgang med otte lejligheder hver anden uge. Og netop overholdelse af tidsplanen er vigtigt, i og med at beboerne i øjeblikket er genhuset. Derfor har Cembrit været til stede under opstartsfasen for at sikre, at pladerne bliver monteret korrekt fra start, så ekstraarbejde og udskydelser undgås.

- Fra projektets start har vi naturligvis bidraget med rådgivning og forslag til projektoptimering. Ikke mindst i opstartsfasen, hvor vi har deltaget med gennemgang af montagen, for at sikre, at alle håndværkere har fået de rigtige instruktioner og monterer ensartet. Det er med til at sikre, at projektet ikke unødigt bliver udskudt i tilfælde af fejl i monteringen – og det har været vigtigt for entreprenøren, siger Brian Bjellum, der er projektchef hos Cembrit.

Forud for projektopstart bestod Fyrreparken af 504 boliger, men i forbindelse med renoveringen bliver flere lejligheder sammenlagt og fjernet for at åbne området mere op, og dermed vil Fyrreparken ved projektets forventede afslutning i 2023 bestå af 478 lejligheder.

-pf

19/10 2021