Utzin utz
scroll
Genbrugsmaterialer vinder frem i sikkerhedsgulve

Genbrugsmaterialer vinder frem i sikkerhedsgulve

Knap to ud af tre sikkerhedsgulve i danske byggerier fremstilles af Altro, der bruger op mod 20 pct. genbrugsmaterialer i produktionen, og procentdelen øges løbende

Ifølge en analyse fra den grønne tænketank The Ellen MacArthur Foundation er der i den danske byggebranche et potentiale på 6,5-9,0 mia. kr. om året ved at fremme såkaldt cirkulær økonomi via bl.a. øget genbrug af byggeaffald og genanvendelse af brugte byggematerialer.

Øger løbende mængden af genbrugsmateriale
Og inden for sikkerhedsgulve er byggeriet i Danmark allerede godt på vej: Ca. 65 pct. af de sikkerhedsgulve, der anvendes herhjemme, fremstilles nemlig hos Altro og her anvender man allerede i dag op mod 20 pct. genbrugsmateriale i form af bl.a. vinylfraskær og genbrugsglas i sin produktion.

- Alle vores produkter fremstilles af materialer i en kvalitet, hvor gulvene er samtidig er 100 pct. genanvendelige, før de installeres. Det betyder, at enhver form for fraskær og gulvrester, der er tilbage, når installationen af sikkerhedsgulvene er udført, kan genanvendes i fremstillingen af nye sikkerhedsgulve, fortæller Michael Persson, der er områdeleder for Altro i Danmark, Norge og Sverige.

Nul affald
Altro mener selv, at de er den første producent i verden, som har investeret i et komplet genanvendelsessystem til sikkerhedsgulve. Det betyder, at virksomheden i dag har et lukket kredsløb i produktionen med en affaldsprocent på nul i forhold til de materialer, som indgår i sikkerhedsgulvene.

- Samtidig øger vi løbende procentdelen af genbrugsmateriale, der anvendes i produktionen, og vi genanvender over 500 tons vinyl om året. På den måde bidrager sikkerhedsgulvene ikke kun til at reducere skridrisikoen i danske byggerier markant gennem hele den tid, de er i brug. De bidrager også til at styrke den bæredygtige profil og løfte den store opgave med at bygge mere ressourceeffektivt, fortsætter Michael Persson.

Genbrugsmaterialerne til fremstillingen af Altros sikkerhedsgulve kommer bl.a. fra den succesrige take-back ordning Recofloor, som Altro sammen med en anden gulvproducent grundlagde tilbage i 2009. Via Recofloor er det lykkedes at indsamle i alt over 2.500 tons genbrugsmateriale, og i dag er ordningen udbredt til England, Irland, Australien og New Zealand.

Altro samarbejder desuden med flere nationale brancheorganisationer og en lang række andre gulvproducenter om etablering eller fremme af tilsvarende take-back ordninger i andre europæiske lande – eksempelvis den svenske ordning GBR Golvåtervinning.

100 pct. genanvendeligt sikkerhedsgulv
Derudover står Altro bag sikkerhedsgulvet Altro XpressLay, der kan genanvendes 100 pct., også efter at det har været installeret. Det skyldes, at Altro XpressLay er det første gulv på markedet, der er designet til installation uden brug af lim, så evt. limrester ikke udgør en udfordring i forhold til genanvendelse.

- Der hersker ingen tvivl om, at byggebranchen fremover vil orientere sig stadigt mere mod genanvendelighed. Der efterspørges produkter, som bidrager til at reducere det miljømæssige aftryk og gør det lettere for arkitekter og rådgivere at efterleve kravene til certificering inden for ordninger som DGNB, LEED og BREEAM. Derfor er det helt afgørende for branchen, at vi som producenter viser vejen og arbejder målrettet på at levere de genanvendelige produkter, der skal til for at understøtte og fremme den grønne udvikling, understreger Michael Persson til slut.

-jhn

6/12 2016
 • Nytænkt teglgulv

  Nytænkt teglgulv

  gulve ›I Trekroner Kirke er gulvet en bærende del af arkitekturen
 • Kollegiet som hylder håndværket 

  Kollegiet som hylder håndværket 

  gulve ›Danmarks første kollegium særligt målrettet håndværkerlærlinge er et skoleeksempel på godt håndværk med moderne metoder, traditionelt håndværk og smukke fuldlimede gulve i egetræ 
 • Trægulve anerkendes for holdbarhed og teknologi

  Trægulve anerkendes for holdbarhed og teknologi

  gulve ›Bjelins hærdede trægulve høster international anerkendelse og priser inden for bolig- og kommercielt design
 • Henrik Mielke skal også være bestyrelsesformand i Uniplan

  Henrik Mielke skal også være bestyrelsesformand i Uniplan

  gulve ›Ny bestyrelsesformand for Uniplan Danmark bliver Henrik Mielke, som skal hjælpe med at professionalisere, konsolidere og udvikle undergulvsfirmaet, som er gået fra 14 ansatte til 106 ansatte på under ti år
 • ESG er landet – og det er godt nyt

  ESG er landet – og det er godt nyt

  gulve ›Fælles standarder skaber mere ens vilkår og fremmer en mere ansvarlig produktion i Europa. Derfor skal vi omfavne de nye standarder fra EU, lyder det fra Ege Carpets, som arbejder dedikeret for at mindske deres ressourceforbrug
 • - Branchen står i 11. time

  - Branchen står i 11. time

  gulve ›Erfarne Michael Aastrup er ny mand for bordenden i Tarkett, og han vil skrue op for debatten om den grønne omstilling
 • Junckers har fået ny mand for bordenden

  Junckers har fået ny mand for bordenden

  gulve ›Thomas Bendixen er ny administrerende direktør hos den kendte gulvproducent
 • EPD'er på (op)klods

  EPD'er på (op)klods

  gulve ›I samarbejde med Sweco har Knudsen Kilen nu udarbejdet EPD'er på cirka 70 % af porteføljen herunder på alle de mest solgte produkter. Samtidig arbejder virksomheden for hurtigst muligt at få udarbejdet EPD'er på de resterende