Kollegiet som hylder håndværket
Danmarks første kollegium særligt målrettet håndværkerlærlinge er et skoleeksempel på godt håndværk med moderne metoder, traditionelt håndværk og smukke fuldlimede gulve i egetræ
Det nye håndværkskollegium i Horsens er det første af tre håndværkskollegier, som Fonden for Håndværkskollegier har taget initiativ til. Kollegiet skal vise de bedste håndværkstraditioner frem og få flere unge til at vælge en karriere som håndværker.
Kollegiet i Horsens bliver opført med de bedste håndværkstraditioner, smukke materialer og bæredygtige tiltag. Det består af seks punkthuse med 72 kollegieboliger, en forstanderbolig, en administrationsbygning og en værkstedsbygning. Kollegiet er tegnet af Cubo Arkitekter og Danø Arkitektur, har Nordstern som entreprenør, mens Hammelsvang har stået for gulventreprisen.
- Vi er stolte over at være med til at opføre det første af tre håndværkskollegier i Danmark. Det er et meget spændende og komplekst projekt, som kræver dedikerede og dygtige samarbejdspartnere i hele værdikæden af byggeriet – fra bygherren, rådgivere, os og ud til den sidste håndværker på pladsen. Vi håber, at kollegiet kan inspirere de unge mennesker til at vælge håndværksfaget til, siger projektdirektør i Nordstern, Ib Høgsberg.
Fuldlimede egetræsgulve
Punkthusene er bygget op med et indvendigt atrium, der giver udsigt fra fællesarealerne i stueplan til de to øvre etager med kollegieværelser. Atriet er rammet ind af en slank trækonstruktion i hele bygningens højde. På gulvene er der lagt massive fuldlimede egetræsgulve i Hørning parket, som spiller flot op til trækonstruktionen. Gulvene er olierede med naturolie fra Woca. Bag entreprisen står Hammelsvang, som også har bygget undergulvet op.
- Det er skønt at arbejde på et projekt, hvor der er en næsten kompromisløs tilgang til materialerne. Det er ikke hverdagskost at arbejde med et massivt, fuldlimet trægulv. De fleste tænker, at gulvet skal være nemt at lægge og hurtigt at skifte ud. Her er der valgt et gulv, som kan holde i rigtig mange år, siger entrepriseleder i Hammelsvang, Mads Valentin.
Olierede gulve gav flere arbejdsgange
De massive egetræsplanker er 16 mm tykke, 150 mm brede og er lagt i faldende længder fra 800 mm til 2600 mm eg. Egetræsgulvet er suppleret med specialdesignede fodlister i egetræ. Trapperne har samme look og feel med trappetrin i massivt egetræ. I alt har Hammelsvang monteret 500 trappetrin.
- Det har været et spændende og komplekst projekt at være med på. Da vi har olieret gulvene, har vi skullet gentage en del af processerne og få det hele til at gå op med resten af parterne på projektet. Det er lykkedes over al forventning. Der er blevet passet rigtig godt på vores gulve gennem hele processen, siger Mads Valentin.
Etagedæk i træ
Bygningen er opført med CLT-træ fra nederst til øverst og med etagedæk i træ. Ovenpå trædækket har Hammelsvang støbt Politerm, dernæst en lyddug og et slidlag, før egetræsgulvet er blevet monteret. Trægulvene går også igen i et par af værkstederne, hvor lærlingene kan forfine deres håndværk, når de ikke er på skole eller ude på lærepladsen. Værkstederne er samtidig vigtige mødesteder for beboerne, hvor de kan lære andre unge håndværkere at kende og få et større socialt netværk.
- Det er enormt flot, at fonden på eget initiativ opfører og drifter kollegiebyggeriet. Det åbner de unges øjne for håndværksfagenes mange muligheder. Det er med til at bringe stoltheden tilbage til håndværksfagene, og det kan vi som projektudvikler og entreprenør kun bakke 100 % op omkring, slutter Ib Høgsberg.
Areal: 7300 m2
Arkitekt: Danø Architects og Cubo Arkitekter A/S
Bygherre: Fonden for Håndværkskollegier
Gulventreprenør: Hammelsvang
Ingeniør: Tri-Consult A/S
Totalentreprenør: Nordstern
Trægulve: Ca. 2800 m2 massive, fuldlimede egetræsgulve i Hørning parket
Undergulve: Ca. 4450 m2
-ms