Utzin utz
scroll
 Kom nabostøjen til livs med lydbrikkerKnudsen Kilens lydbrikker kan halvere trinlyden i bygningen til en billig penge. Ved en renovering i Ringsted kostede lydbrikkerne under tre procent i merpris for hele gulventreprisen.

Kom nabostøjen til livs med lydbrikker

Naboernes larm og støj generer en stor del af de mange danskere, der bor i etagebyggerier. Men ifølge dansk virksomhed er det hverken svært eller dyrt at komme støjen til livs

Når overboen øver dansetrin, naboen holder familiefest, eller underboen flytter møbler, så vandrer larmen fra lejlighed til lejlighed i landets mange etagebyggerier. Nabostøj forstyrrer mere end 35 % af de folk, der bor i lejlighed i Danmark. Det anslås i undersøgelser foretaget af Statens Institut for Folkesundhed i 2005, 2010 og 2017.

Den danske kileproducent Knudsen Kilen møder dagligt problemet på virksomhedens mange opgaver i etagebyggerier, og nu skal der gøres noget ved det.

- Selvom forskningen gang på gang har bevist, at støj er skadeligt for helbredet, er der fortsat mange misforståelser, som står i vejen for, at der gøres noget ved nabostøj. Det vil vi ændre på, siger Henrik Lund, som er salgschef for Knudsen Kilen.

Trinlyd er den største synder i hverdagene
I en ny hvidbog om nabostøj, Nabostøj - en fælles udfordring, undersøger antropologen Sandra Lori Petersen danskernes forståelse af nabostøj. Her er en af delkonklusionerne, at mange beboere i etagebyggerier fejlagtigt tror, at nabostøjen udelukkende skyldes manglende rummelighed eller hensyntagen fra andre beboere i bygningen. Men det er ikke tilfældet.

I hvidbogen fremhæves det i stedet, at bygningernes opbygning og tilstand bærer en stor del af skylden for, hvor slemt støjen opleves af beboerne. Det er man enig i hos Knudsen Kilen, som også nævner en anden vigtig faktor.

- Alt for mange danskere bor i etagebyggeri, hvor lydisolering slet ikke har haft høj nok prioritet i designet og de renoveringer, der er udført. Manglende lydisolering er særligt problematisk, for selvom de fleste nok vil fremhæve luftbåren lyd fra for eksempel musik, skænderier og højlydte fester som den største kilde til støjgenerne, er det faktisk trinlyd, som er lyden af naboen, der går rundt i sin lejlighed, der er mest generende i længden. Det er en konstant kilde til støj gennem hele døgnet og alle dage i ugen, siger Henrik Lund. Han tilføjer:

- Det er derved ikke en problemstilling, som bare lige løses over en samtale naboer imellem. Lydisolering i gulve, lofter og vægge bør derfor være en selvfølge i alle byggeprojekter. Men det kræver selvsagt, at der gøres op med misforståelserne, og at den viden, der er tilgængelig om nabostøj, aktivt bliver brugt i bygge- og renoveringsprojekter.

Det er ikke dyrt - tværtimod
Der er rig mulighed for at forbedre danskernes indemiljø med lydisolering, fortæller Henrik Lund, og henviser til Byggefaktas renoveringsrapport, der dækker kommunernes bygge- og anlægsinvesteringer i perioden 2019-2023. Ud af det overordnede budget på 22 milliarder kroner er 234 millioner kroner sat af til kommunale bygge- og renoveringsprojekter, herunder adskillige etagebyggerier.

- Hertil skal vi heller ikke glemme landets mange boligforeninger, som løbende foretager renoveringer. For alle disse projekter vil der være en kæmpe værdi i at tænke lydisoleringsløsninger ind, så snart projektet går i gang og budgettet lægges, siger Henrik Lund, og uddyber:

- Og her kan vi passende punktere en anden misforståelse: at lydisolering er dyrt – for det er det ikke. Tværtimod udgør de lydisolerende elementer en forsvindende lille merpris i budgettet i forhold til den forskel, de gør for bygningens beboer.

Som eksempel herpå fremhæver Henrik Lund renoveringen af Margrethegården i Ringsted, hvor tilføjelsen af Knudsen Kilens lydbrikker halverer trinlyden i bygningen, og kun koster under tre procent i merpris for hele gulventreprisen.

-los

Knudsen Kilens lydbrikker kan halvere trinlyden i bygningen til en billig penge. Ved en renovering i Ringsted kostede lydbrikkerne under tre procent i merpris for hele gulventreprisen.

12/11 2020
 • Nytænkt teglgulv

  Nytænkt teglgulv

  gulve ›I Trekroner Kirke er gulvet en bærende del af arkitekturen
 • Kollegiet som hylder håndværket 

  Kollegiet som hylder håndværket 

  gulve ›Danmarks første kollegium særligt målrettet håndværkerlærlinge er et skoleeksempel på godt håndværk med moderne metoder, traditionelt håndværk og smukke fuldlimede gulve i egetræ 
 • Trægulve anerkendes for holdbarhed og teknologi

  Trægulve anerkendes for holdbarhed og teknologi

  gulve ›Bjelins hærdede trægulve høster international anerkendelse og priser inden for bolig- og kommercielt design
 • Henrik Mielke skal også være bestyrelsesformand i Uniplan

  Henrik Mielke skal også være bestyrelsesformand i Uniplan

  gulve ›Ny bestyrelsesformand for Uniplan Danmark bliver Henrik Mielke, som skal hjælpe med at professionalisere, konsolidere og udvikle undergulvsfirmaet, som er gået fra 14 ansatte til 106 ansatte på under ti år
 • ESG er landet – og det er godt nyt

  ESG er landet – og det er godt nyt

  gulve ›Fælles standarder skaber mere ens vilkår og fremmer en mere ansvarlig produktion i Europa. Derfor skal vi omfavne de nye standarder fra EU, lyder det fra Ege Carpets, som arbejder dedikeret for at mindske deres ressourceforbrug
 • - Branchen står i 11. time

  - Branchen står i 11. time

  gulve ›Erfarne Michael Aastrup er ny mand for bordenden i Tarkett, og han vil skrue op for debatten om den grønne omstilling
 • Junckers har fået ny mand for bordenden

  Junckers har fået ny mand for bordenden

  gulve ›Thomas Bendixen er ny administrerende direktør hos den kendte gulvproducent
 • EPD'er på (op)klods

  EPD'er på (op)klods

  gulve ›I samarbejde med Sweco har Knudsen Kilen nu udarbejdet EPD'er på cirka 70 % af porteføljen herunder på alle de mest solgte produkter. Samtidig arbejder virksomheden for hurtigst muligt at få udarbejdet EPD'er på de resterende