Bygma Red Week
scroll
Penge at spare på sommerlukning af varme

Penge at spare på sommerlukning af varme

Den enkelte husejer kan opnå en årlig besparelse på 600-1600 kroner afhængigt af varmeformen

15. maj er Danmarks nationale sommerlukkedag, og tal fra Energistyrelsen viser, at der kan være flere hundrede millioner kroner at spare på landsplan, hvis de fleste husstande bruger bare få minutter på at sætte varmeanlægget på sommerdrift.

Det er ikke helt nok at dreje termostaten på radiatoren i bund, når man sommerlukker sit varmeanlæg. For selvom radiatorerne ikke varmer, arbejder anlægget stadig på lavt blus – ligesom når en bil holder i tomgang.

Pæn årlig besparelse
Ved at slukke for varmen på selve varmeanlægget kan den enkelte husejer opnå en årlig besparelse på 600-1600 kroner afhængigt af varmeformen. Det svarer til 3-5 procent af det årlige varmeforbrug:

- Når man sætter anlægget på sommerdrift, producerer det kun varmt vand og ikke varme til eksempelvis radiatorer eller gulvvarme. Det giver god mening i sommermånederne.

- Det kan måske virke lidt uoverskueligt første gang, men det tager faktisk kun få minutter, og der er virkelig noget at vinde både for danskernes egen pengepung og klimaet, siger Matilde Grøn Bjørneboe, der er Energistyrelsens ekspert i energispareråd og danskernes energivaner:

Fem minutter gavner pengepung og klima
Sommerlukning består af to enkle handlinger:

- Luk varmeanlægget

- Sluk cirkulationspumpen

Det varierer fra bolig til bolig, hvilket håndtag på varmeanlægget der skal drejes på, og hvor cirkulationspumpen slukkes.

I nogle huse sker det ene eller begge dele automatisk.

Når man har lukket for varmeanlægget, er det en god idé at åbne helt for termostaterne på radiatorerne, så de ikke sætter sig fast i løbet af sommeren.

Det kan du spare
- Oliefyr: 1.600 kroner

- Naturgas: 900 kroner
- Træpillefyr: 900 kroner
- Luft til vand varmepumpe: 600 kroner
- Fjernvarme: 700 kroner

Besparelsen gælder for en sommer i et standardhus på 130 kvadratmeter.

DanB

15/5 2024