Bygma Red Week
scroll
Slut med Excel-gymnastik, når indeklimaet skal måles IoT-fabrikken bygger sensorer og software selv. Her pakkes 170 sensorer til en kunde i Skotland. Fra venstre Jon Wichmann (partner), Mikkel Fischer (partner) og Rikke Füchsel (salgskoordinator).

Slut med Excel-gymnastik, når indeklimaet skal måles

IoT Fabrikken lancerer nu rapport målrettet DGNB Bygninger i Drift. Rapporten er udviklet i samarbejde med aktører som Deas, og den skal gøre det lettere at afrapportere

DGNB Bygninger i Drift hedder en certificering, som man måske er stødt på, hvis man arbejder med drift i en virksomhed eller en kommune. Hvis ikke, er der en god chance for, at man kommer til det. Det er oprindeligt en tysk certificeringsstandard, der understøtter en bæredygtig og handlingsorienteret bygningsdrift. En del af certificeringen handler om at kortlægge og handle på indeklimaet – noget som et stigende antal virksomheder og kommuner vælger at fokusere på.

Det mærkes hos IoT Fabrikken, der leverer sensor-systemet RoomAlyzer til mere end 500 danske kunder, herunder mere end 60 kommuner og en omfattende liste af virksomheder. RoomAlyzer består blandt andet af en trådløs IoT-sensor, der foruden anvendelse af areal måler på seks indeklimaværdier (temperatur, luftfugtighed, CO2, TVOC, lyd og lys). Sensoren afleverer data i et enkelt system, og den bruges til et utal af ting. Alt fra overblik over indeklimaet til energioptimering af anlæg, temperaturovervågning og – nu altså også - DGNB Bygninger i Drift-certificeringer.

- Da RoomAlyzer-systemet kom ud i 2020, var DGNB Bygninger i Drift ny, men nu begynder vi for alvor at mærke, at kunderne efterspørger en enkel måde at måle indeklimaet på og ikke mindst enkle data, der kan bruges til at lave den handlingsplan, der også indgår i DGNB-afrapporteringen, siger Jon Wichmann, der er direktør og chef for udviklingen i IoT Fabrikken.

Ikke mere Excel-gymnastik
Derfor har IoT Fabrikken netop lanceret en DGNB-rapport som en del af RoomAlyzer-systemet. Det er en auto-genereret rapport, der kan indstilles efter den virksomhed eller kommune, der skal måle på indeklimaet. Som bruger slipper man altså for at efterbehandle data i f.eks. Excel. I stedet kan man med få klik sortere data, så man kun ser dem, der er relevante for DGNB. F.eks. på et kontor, hvor data kun skal benyttes i brugstiden fra kl. 7 til 17 og ikke i weekenden. Data ankommer i mailindbakken og kan lægges ved DGNB Bygninger i Drift-afrapporteringen.

Rapporten er udarbejdet på opfordring fra flere kunder herunder Deas, der har hjulpet IoT Fabrikken med konkret input til, hvad en brugbar rapport skal indeholde.

- Det vigtige for os har været, at vi kunne minimere den tid, vi bruger på Excel-gymnastik. Og det kan vi nu, fordi vi kan tilpasse rapporten på både tidsrum og grænseværdier, som passer til kravene for DGNB Bygninger i Drift. Samtidig kan vi hente data ned, så de også giver mening for blandt andet vores investorer og andre interessenter. Data-præsentationen bliver med andre ord automatiseret for os, så vi kan koncentrere os om analysen, siger Søren Vinther Christensen, Energiingeniør hos Deas.

Input fra kunder og samarbejdspartnere er i det hele taget essentielt for Roskilde-virksomheden.

- Det er uvurderligt for os, at kunder som Deas vil komme med input. Vi er gode til at udvikle sensorer og lave software. Men vi er ikke driftsfolk. Så vi holder ørerne åbne, hver gang en kunde kommer med gode ideer til RoomAlyzer-systemet. Når du kigger på alt fra indeklima-delen til temperaturkontrol og space management, så er store dele bygget efter samtaler med driftsfolk fra mange brancher, og det er vi superglade for, siger Jon Wichmann.

-dc

16/6 2023