Stort eksperiment slår fast: Så vigtigt er indeklimaet
Der er en direkte sammenhæng mellem et sundt indeklima og menneskers velvære, viser en test, hvor 100 mennesker for 12 forskellige lande er blevet indlogeret over variable forhold
I juli og august inviterede Velux Gruppen knap 100 arkitekter, iværksættere, designere og journalister fra 12 forskellige lande til at bo i Living Places Copenhagen.
Opholdene var en del af et eksperiment, der undersøgte, hvordan indeklimaet påvirker menneskers velvære.
Eksperimentet bygger på mange års Velux-drevet forskning inden for videnskabelig overvågning af forskellige modelboliger for at blive bedre forstå, hvordan bygningsdesign påvirker beboernes komfort og tilfredshed.
Living Places undersøger, hvordan man kan bygge boliger med et lavt CO2-aftryk og et optimalt indeklima ved hjælp af tilgængelige standardmaterialer, -metoder og -teknologier.
Velux Gruppen har ved hjælp af 17 strategisk placerede miljøsensorer i de to Living Places huse, et spørgeskema samt personlige vidnesbyrd undersøgt, hvordan husenes indeklima præsterer på parametre som indendørs luftkvalitet, termisk komfort, naturligt lysniveau og støj.
Derudover er gæsternes opfattelse af husenes funktionelle komfort såsom indretningen, deres oplevelser af fællesskabet og atmosfæren samt deres overordnede tilfredshed med husene også medregnet.
- Som koncept og eksperiment har Living Places været enormt succesfuldt, da det leverer på både indeklima og menneskers velvære. Det er et stort skridt i den rigtige retning mod at implementere Living Places principperne i andre bygninger.
- Nu skalerer vi konceptet i samarbejde med pionerpartnere, siger Lone Feifer, direktør for bæredygtige bygninger i Velux Gruppen, som her deler fem hovedkonklusioner fra eksperimentet.
1. Kan inspirere og vise, hvordan man bygger bæredygtigt
I over 20 år har Velux Gruppen initieret og deltaget i mere end 30 demonstrationsbygninger, der udforsker fremtiden for sunde bygninger gennem fuldskalaeksperimenter.
I 2021 lancerede Velux Gruppen en åben innovationsproces for at ændre måden, der bygges på i dag, hen imod mere bæredygtige praksisser og dekarbonisering af bygninger.
Resultatet, Living Places, viser, at det er muligt at bygge mere bæredygtige og sundere bygninger ved hjælp af tilgængelige standardmaterialer, -metoder og -teknologier.
2. En holistisk tilgang gør det muligt at bygge sunde bygninger
Hvis man skal lykkes med at bygge boliger, der er sunde for mennesker og planeten, kræver det en holistisk tilgang til bæredygtige levemåder og byggepraksis, hvor der ses på hele en bygnings livscyklus – fra design og konstruktion til brug.
3. Indretning kan have stor indflydelse på beboernes trivsel og måde at leve på
Hjemmet er en vigtig del af den generelle sundhed.
Mennesket bruger 90 % af sin tid indendørs, men alligevel er en ud af tre europæere udsat for mindst en indeklimafare såsom mangel på dagslys, kulde, fugt eller støj, ifølge Healthy Homes Barometer 2022 og Healthy Buildings Barometer 2024 .
Måden, der bygges og leves på, påvirker fysisk og mental sundhed direkte.
Designet af huset og indeklimaet har en stærk positiv indvirkning på beboernes trivsel, og over 70 % af Living Places' gæster rapporterer om forbedret humør, øget afslapning og en følelse af tilknytning til naturen, mens de oplever minimale negative effekter.
4. Design, der optimerer dagslys og naturlig ventilation, tages godt imod
Living Places Copenhagen er designet til at optimere dagslys og naturlig ventilation – og under deres ophold foretrak 83 % af alle gæster at tilbringe tid i værelser med meget naturligt lys, mens 90 % fandt det nemt at justere solafskærmningerne for at sikre et optimalt indeklima.
Faktorer som design, layout, temperatur, belysning og indeklima kan fremkalde en umiddelbart følelse af fysisk komfort og er en vigtig del af at skabe velvære i hjemmet. 85 % af gæsterne oplevede, at husene passede til deres funktionelle behov.
5. Living Places er blevet tildelt et førsteklasses indeklima
Resultaterne fra eksperimentet viser, at indendørstemperaturen var inden for det bedste niveau jævnfør den europæiske standard EN 16798-1:2019 standard (Kategori I) 89 % af tiden i det ene hus og 90 % i det andet og desuden inden for det komfortable område (Kategori II) i 98 % af tiden i begge huse.
-dc