bygma
bygma
scroll
Driftsbillige boliger i et grønt fællesskab

Driftsbillige boliger i et grønt fællesskab

62 boliger til studerende, flygtninge og familier ved Roskilde er bygget af det nye stenuldssystem fra Rockwool, hvor energieffektivitet og grønne egenskaber integreres

Ambitionen for Tunet i Trekroner uden for Roskilde var at skabe et spændende og velfungerende boligområde, der viser en ny måde at tænke bæredygtige og billige boliger på, og som samtidig skaber grobund for succesfuld integration. Derfor fandt KAB, Roskilde Nord Boligselskab og Roskilde Kommune det oplagt, at de 62 boliger skulle bygges af det nyudviklede stenuldssystem, Rockzero, fra Rockwool:

- I vores nye byggesystem, Rockzero, består væggen af komprimeret stenuld. Rent energimæssigt betyder væggens unikke isoleringsevne, at man ikke behøver at kompensere med solceller for at overholde lavenergiklassen for BR18 og få et næsten 'zero-energy-byggeri, fortæller Ole Fiil Nielsen, der er produktchef hos Rockwool.

Han fortsætter:

- Vægsystemets isoleringsevne sikrer en energieffektiv konstruktion, der giver en lav varmeregning for de kommende beboere, der snart får adresse i det naturskønne område.

Rockzero-systemet består af søjler med komprimeret stenuld imellem, som indeholder tre kuldeafbrydende zoner og sikrer samtidig stabilitet og bæreevne. Desuden muliggør systemet tynde vægge, hvilket giver en maksimal udnyttelse af kvadratmeterne til glæde for de kommende beboere.

Kan genbruges i nye konstruktioner
I byggeriet af Tunet var bæredygtighed helt centralt, både ift. social bæredygtighed, fordi beboerne er en blanding af studerende og flygtninge og dermed et integrationsunderstøttende naboskab, men også ift. konstruktionens bæredygtighed herunder valg af byggematerialer. Og her kunne Rockzero noget helt særligt:

- Rockzero-systemet består af stenuld, der udvindes fra én af jordens egne uudtømmelig ressourcer: Vulkanske sten. Naturen producerer hvert år 38.000 gange mere stenmateriale end det, der bruges til et års produktion af Rockwool stenuld. Desuden er stenuld 100 % genanvendeligt, hvilket betyder, at systemets dele kan genbruges i nye konstruktioner, efter at de har udtjent deres levetid i Tunet. Med de cirkulære og grønne egenskaber i vores system kunne vi dermed bidrage til den ønskede bæredygtige profil, som vores samarbejdspartnere havde, fortæller Ole Fiil Nielsen.

Fordi systemet er lavet af stenuld fra Rockwool, har det stærke brandegenskaber og modstandsdygtighed over for mikroorganismer, råd og skimmelsvamp. Rockzero bevarer sin oprindelige varmeisoleringsevne og brandegenskaber i hele konstruktionens levetid.

-kj

19/2 2019