LCA
scroll
Tager nyt isoleringssystem retur ved nedrivning
De bæredygtige isoleringsmåtter både isolerer, lydisolerer og er Cradle to Cradle-certificerede. Hvis huset en dag skal renoveres eller rives ned, køber Upcycling Scandinavia måtterne tilbage.

Tager nyt isoleringssystem retur ved nedrivning

Upcycling Scandinavia tænker bæredygtighed ind i alle led. Bl.a. tilbyder virksomheden at tilbagekøbe isoleringsproduktet EverUse, så det kan gen-genbruges

Af Louise Skjellum Strøbech

Hos Upcycling Scandinavia i Skive er der fuld fokus på bæredygtighed, upcycling, cirkulære løsninger, genbrug af affald, eller hvordan man nu benævner det, som virksomheden beskæftiger sig med: At give affald nyt liv som eksempelvis isolering, møbler eller plader til bygge-, møbel- og bordpladeindustrien.

Virksomheden, der blev grundlagt i juni 2017, har netop sat fra land med disse tre produkter: EverUse-isoleringen, der er produceret af skæreaffald fra papir- og kartonindustrien, Skolestolen, der er af 100 % upcyclet plast, og pladeproduktet Neverwaste, der kan benyttes som alternativ til f.eks. spånplader eller MDF-plader, men oprindeligt var papir, pap, kaffekopper af pap samt tekstiler.

Artiklen fortsætter under billedet...
EverUse Isolations System med gipsplade på den ene side og isoleringsmåtter af varierende tykkelse på den anden side kan bruges til både væg og loft. De skrues hurtigt op, lover den hollandske producent, der pt. kan producere 4000 måtter om dagen, men som har kapacitet til langt mere. – Ellers bygger vi en ny fabrik, lyder det fra Erik Serritslev Jørgensen.

Medindehaver og direktør Erik Serritslev Jørgensen fik for alvor smagen for genbrug og upcycling, da han i starten af 2016 var med til at starte virksomheden Dansk Genbyg i Skive, der bygger på idéen om at samle alle genbrugs- og overskudsbyggematerialer ét sted, øge tilgængelighed og afsætningsmuligheder samt understøtte det bæredygtige byggeri.

- Der er stor interesse for bæredygtighed i byggeriet, og interessen vil bare stige. Det kan vi også mærke ude hos de store byggecenterkæder, der vil lave hele afdelinger, der skal arbejde med bæredygtigt byggeri. Og det giver god mening, for 30 % af alt vores affald er byggeaffald, og kun 7-8 % af det bliver genanvendt. Det tal skal vi have op. Vi skal som samfund betragte affald som en resurse. Det er det, vi allerede gør her, siger Erik Serritslev Jørgensen, der har eneforhandling af de tre produkter i Norden.

Artiklen fortsætter under billedet...
Upcycling og genbrug af plast, byggeaffald, pap og papir er noget, vi vil se meget mere af, forudser direktør og medindehaver i Upcycling Scandinavia, Erik Serritslev Jørgensen.

Dobbelt op på lydisoleringen
Isoleringsproduktet EverUse bliver produceret af upcyclede cellulosefibre på en fabrik i Holland, der kan levere indenfor få dage. Det kommer både som faste, fleksible isoleringsmåtter og som isoleringssystemet EverUse Isolations System med gipsplade på den ene side og isoleringsmåtter af varierende tykkelse på den anden side. Systemet benyttes både til lofter og vægge og er lige til at skrue op.

- De er ekstremt lydabsorberende. Der er dobbelt op på lydisoleringen i forhold til lignende typer isolering, fordi de upcyclede cellulosefibre ligger så fast og tæt. Og så tilbyder vi at tilbagekøbe isoleringsmaterialet, når bygningen skal nedbrydes, så man ikke skal have det bortskaffet, fortæller Erik Serritslev Jørgensen, der også genbruger gipspladerne fra isolationssystemet med både isoleringsmåtter og gipsplader. Dermed er virksomheden sikker på, at produkterne er rene, når de skal bruges igen, lyder det fra Erik Serritslev Jørgensen, der ikke stopper med bare tre upcyclede produkter:

- Vi kigger meget på plast lige nu, bl.a. genbrug af fiskekasser, som man laver om til et granulat af polystyren, som igen laves om til produkter. Vi er hele tiden på udkig efter nye produkter, og lige i øjeblikket bliver vi inviteret ind hos store danske virksomheder, der er interesserede i at benytte genbrugsplast i deres produktion. Det er der mange, der kigger på lige nu, og der er mange muligheder i Danmark, hvor vi producerer 350.000 ton plastaffald om året. Vi genbruger kun de 50.000 ton, det vil sige, at vi brænder 300.000 ton plastaffald af hvert år, som potentielt kan upcycles, slutter Erik Serritslev Jørgensen.

louise@odsgard.dk

18/10 2018