Vinder trofæ for ambitiøs sundheds- og trivselspolitik
Isover i Vamdrup har modtaget Saint-Gobain koncernens prestigefyldte Ruby Award for fabrikkens ambitiøse tiltag for en sundere livsstil og større trivsel blandt medarbejderne
Prisen blev modtaget af fabriksdirektør Jesper Eeg Knudsen på Saint-Gobains årlige, internationale prisuddeling Diamonds, Rubies and Emeralds Awards, som alle koncernens fabrikker og produktionssteder kæmper om som led i Saint-Gobains fokus på miljø, sundhed og sikkerhed.
Isover er en del af Saint-Gobain koncernen, en af verdens største producenter og leverandører af materialer til byggeindustrien med aktiviteter i 67 lande og 180.000 medarbejdere på verdensplan. I Danmark alene har Saint-Gobain 10 fabrikker og 2150 medarbejdere, heraf godt 200 på Isover fabrikken i Vamdrup.
Isover i Vamdrup fik den fornemme rubin-pris, der dækker over kategorien sundhed for sit vedholdende fokus på medarbejdernes trivsel og sundhed gennem næsten et årti. På Isover har medarbejderne både i arbejdstiden og efter fyraften haft adgang til et bredt sundheds- og trivselsprogram, blandt andet, sund kost i kantinen, rygestop, sportsturneringer, gymnastik, oprettelse af sportsklubber efter fyraften med for eksempel spinning, cykling, badminton og løb som fælles aktivitet, gratis frugt til alle, fælles deltagelse i halvmaraton, DHL-stafet og meget andet.
Virksomheden har også indført rygning forbudt, ligesom de ansatte har mulighed for at bestille tid til massage i arbejdstiden.
- Jeg er utroligt stolt over prisen og ikke mindst over vores medarbejdere. For uden medarbejdernes engagement kunne vi ikke have så vedholdende og effektivt fokus på sundhed og trivsel – både i arbejdstiden og i medarbejdernes fritid. Sund kost, motion og rygestop skal ikke være noget arbejdspladsen tvinger den enkelte medarbejder til. Men vi har pligt til at gøre det nemt og tilgængeligt at vælge en sund livsstil, siger Jesper Eeg Knudsen, der har været fabriksdirektør på Isover i 17 år og stået i spidsen for den lange række af forskellige sundhedstilbud til medarbejderne gennem de seneste 9 år.
Mountainbike og mindfulness
Eftersom det er helt frivilligt, hvorvidt man som medarbejder vælger at tage imod de sunde tilbud eller ej, er det ikke muligt at måle den konkrete effekt på bundlinjen. Men Jesper Eeg Knudsen er ikke i tvivl om, at adgang til motion, sund kost og andre sundhedsfremmende tiltag gør en forskel, ikke mindst på den menneskelige bundlinje:
- Erfaringen er, at sundhed på arbejdspladsen ’griber om sig’ og det har også en stor social funktion, som for eksempel DHL-løbet, der første gang for 6 år siden kun tiltrak 10 deltagere. Men de efterfølgende 4 år har vi haft over 60 DHL-deltagere fra Isover. Vi har også petanque-turneringer og motionsklubber uden for arbejdstiden, hvor fællesskabet er i centrum. Desuden er adskillige af vores medarbejdere stoppet med at ryge, skiftet til en sundere livsstil, tabt sig og helt generelt kommet i bedre form.
Han understreger, at det langt fra er alle sundheds- og trivselstiltag, der vinder fodfæste blandt medarbejderne. Det er hele tiden et spørgsmål om at evaluere interessen og være klar med nye tilbud – derfor blev der bl.a. i 2017 indkøbt mountainbikes, der bliver brugt flittigt, og i år har Isover forsøgsvist afholdt et 15 ugers kursus i mindfulness på fabrikken, der viste sig at være meget populært.
Artiklen fortsætter under billedet...
Grundfilosofien hos Isover i Vamdrup er, at mennesket bag maskinerne udgør et bærende element i enhver bæredygtig produktion. Her foto fra EHS-dagen i 2018. EHS står for Environment, Health and Safety.
Sikkerhed, sundhed og miljø i fokus
I Saint-Gobain koncernen ønsker man, at bæredygtighed skal afspejle alle aspekter af produktionerne, hvilket bl.a. kommer til udtryk i arbejdet med at mindske energiforbruget og genbruge affald. Men bæredygtighed har flere ben at gå på og handler i høj grad også om mennesker og den enkeltes trivsel, sundhed og sikkerhed.
De mest ambitiøse afdelinger i koncernen verden over bliver hyldet hvert år i forbindelse med prisuddelingen Diamonds, Rubies and Emeralds Awards (Diamanter, Rubiner og Smaragder), hvor der gives fem priser i hver kategori til de afdelinger, der har gjort en særlig indsats inden for koncernens fokusområder.
Priserne er symboliseret med en ædelsten – Diamant for sikkerhed, Rubin for sundhed og Smaragd for miljø – og alle priserne bliver uddelt på baggrund af stramme kriterier, der bl.a. omfatter målbare reduceringer af risici på arbejdspladsen, muligheden for at kopiere og implementere tiltagene andre steder samt udmærkelse i lederskab og engagement.
Koncernens internationale jury tildelte Isover Danmark 5 ud af 5 mulige point på samtlige kriterier. Juryens begrundelse lød, at virksomheden i mange år har lagt sig i spidsen ved aktivt at arbejde med at sikre og understøtte medarbejdernes sundhed og trivsel.
Isover-fabrikken i Vamdrup med godt 200 medarbejdere producerer glasuld til isoleringsbrug. Fabrikken er en af verdens mest moderne af slagsen, da man her producerer glasuld af op til 75 % genbrugsglas. For Isovers ledelse i Vamdrup har det i en årrække været en naturlig proces at implementere tiltag, der understøtter medarbejdernes muligheder for at vælge en sund og aktiv livsstil ud fra grundfilosofien om, at mennesket bag maskinerne udgør et bærende element i enhver bæredygtig produktion.
-los