Blikkenslagere og tømrere i utraditionelt samarbejde Samarbejdet giver bedre forståelse for hinanden og medfører færre fejl og mere respekt grupperne imellem.

Blikkenslagere og tømrere i utraditionelt samarbejde

En mangel på blikkenslagere har tvunget Jakob Lander Thorup, ejer af facadevirksomheden Porsholdt, til at tænke ud af boksen. For at imødekomme efterspørgslen har han derfor sat blikkenslagere og tømrere til at arbejde sammen

Det er ikke en nyhed, at Danmark har brug for flere faglærte. En prognose fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at der kommer til at mangle 99.000 faglærte i 2030.

Det gælder ikke mindst for blikkenslagerfaget, og derfor begyndte Jakob Lander Thorup at kigge i en ny retning. Han er selv uddannet blikkenslager og ejer i dag tag- og facadefirmaet Porsholdt, der udnytter fordelene fra både blikkenslager- og tømrerfaget.

- Der er stor mangel på blikkenslagere, og i stedet for at sige nej til opgaver er vi gået den anden vej og har taget tømrere ind. På den måde kan vi tage de gode sider fra begge parter og opnå det bedste resultat, siger Jakob Lander Thorup.

Den tilgang møder også opbakning fra leverandører, der kan se værdien i effektiviseringen:

- Blikkenslagerne kan noget helt særligt i detaljerne og det fine arbejde. Så jeg er glad for at se udviklingen hos Porsholdt, hvor de får lov til at lave netop det, de er specialiseret inden for, fortæller Anne Mette Weng, direktør hos zinkproducenten Rheinzink Danmark.

Selvom samarbejdet for udenforstående kan lyde som logik for burhøns, er det lettere sagt end gjort at skabe rammerne for det, da de to fag fortsat har flere uoverensstemmelser.

For Porsholdt har det vist sig at være en god forretning at sætte blikkenslagere og tømrere sammen to og to, så de kan lære af hinanden. Det er dog ikke sket uden en vis modstand:

- Jeg har tvunget dem ud i samarbejdet, og i starten var der en del modvilje overfor det. Heldigvis er det blevet bedre, og efter de kom i gang, kan de godt se meningen med det, forklarer Jakob Lander Thorup.

Ved at kombinere faggruppernes styrker har Porsholdt fået flere tangenter at spille på, og derfor kan virksomheden i dag vinde de store byggerier:

- Vi går efter projekter med lidt mængde, da de ligger godt til os. Så kan vi udnytte den måde, tømrerne arbejder på, da de er gode til at skabe struktur, mens blikkenslagerne er mere specialiserede og laver en ting ad gangen, fortæller Jakob Lander Thorup og tilføjer:

- Det er en anden måde at gå til det, men man skal ikke være bange for at prøve noget nyt. Før tabte vi store sager, men efter vi har fået tømrerne med, kan vi også byde ind på dem.

-dc

24/5 2024
  • Dansk arbejdsmarked oversat til flere sprog

    Dansk arbejdsmarked oversat til flere sprog

    politik ›Arbejdstilsynet vil styrke udenlandske medarbejderes viden om regler og rettigheder, når de arbejder i Danmark Det skal gøres nemmere for udenlandske medarbejdere at orientere sig om deres rettigheder og søge indflydelse på deres arbejdsmiljø
  • Præstø skal kystbeskyttes – og alle skal bidrage

    Præstø skal kystbeskyttes – og alle skal bidrage

    kloak-afvanding ›En plan til 23 millioner kroner med diger og højvandsmure til at beskytte Præstø by mod fremtidens stormfloder tager nu første skridt fra plan mod realisering. Målet er at projektets diger og højvandsmure kan stå klar i Præstø i 2027
  • Debat: Klimasikringens æra er på vej

    Debat: Klimasikringens æra er på vej

    kloak-afvanding ›Oversvømmelser fra regnvand eller havvand gør behovet for at beskytte samfundet mod store vandmængder mere aktuelt end nogensinde, mener Jesper Malm, chef for politik og kommunikation Bygherreforeningen MorGen Energy.
  • Mange opgaver for håndværkere med klimasikring

    Mange opgaver for håndværkere med klimasikring

    facader ›Næsten 20 procent af danske boligejere overvejer at foretage investeringer i klimasikring. Men der er barrierer, der ligger i vejen
  • Bedre arbejdsmiljø på byggepladsen

    Bedre arbejdsmiljø på byggepladsen

    byggeri ›Ny guide fra BFA Bygge & Anlæg viser, hvordan virksomhederne selv kan gå i gang med at forbedre arbejdsmiljø og effektivitet med fokus på ledelses og ansattes adfærd
  • Debat: Bøvlede regler giver fugtige og ubrugelige kældre

    Debat: Bøvlede regler giver fugtige og ubrugelige kældre

    kloak-afvanding ›Efter renovering og separering bliver ledningerne tætte og fungerer ikke længere som dræn. Så stiger grundvandet, og der kommer vand i kælderen, påpeger formand for Danske Kloakmestre, Verner H. Kristiansen, der gerne vil være en del af løsningen
  • Svag projektledelse og svigtende byggeledelse i Niels Bohr byggeriet

    Svag projektledelse og svigtende byggeledelse i Niels Bohr byggeriet

    politik ›Det fremgår af en ny rapport over skandalebyggeriet Niels Bohr Bygningen, at de voldsomme budgetoverskridelser ikke kan henføres til en enkelt årsag. Budgettet steg fra 2,1 milliarder kroner til 5,2 milliarder kroner
  • Danva: Det må være statens ansvar at dæmme op for klimaoversvømmelser

    Danva: Det må være statens ansvar at dæmme op for klimaoversvømmelser

    kloak-afvanding ›Voldsomme konsekvenser af klimaforandringerne har de seneste to år for alvor understreget vigtigheden af at klimasikre Danmark yderligere. Danva foreslår, at en statslig vandmyndighed får det overordnede ansvar for vandressourcer og klimatilpasning