isover
scroll
31 meter høj borerig skal sende Aarhus et skridt nærmere CO2-neutralitet De første boringer har også til opgave at klarlægge det forventede potentiale i undergrunden, så det møder kriterierne for at etablere geotermisk fjernvarme.

31 meter høj borerig skal sende Aarhus et skridt nærmere CO2-neutralitet

Den store borerig skal de næste måneder bore den første brønd, som skal levere grøn fjernvarme til aarhusianerne. Folkene bag kalder det en vigtig milepæl for den grønne omstilling i Danmark

Det er et spektakulært syn, som møder de lokale på Aarhus Havn de kommende måneder. En stor borerig med 6000 hestekræfter er flyttet ind for at bore 2,5 km ned i jorden. Og det er godt nyt for den grønne omstilling i Danmark.

Borearbejdet sker i forbindelse med etableringen af EU's største geotermiske fjernvarmeanlæg, som i alt skal bestå af syv delanlæg rundt om i Aarhus. Den første varme bliver leveret i 2025, og når alle delanlæg står færdig, forventes anlægget at kunne levere 20 % af fjernvarmen i Aarhus.

- Man kan roligt sige, at det er et stykke grøn Danmarkshistorie, vi skaber i Aarhus i dag. Folketinget skabte rammerne for det i lovgivningen, og nu sætter vi boremaskinen i jorden.

- Det er sådan, at hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, skal vi have fat i hele klaviaturet af forskellige initiativer. Og der er geotermi et virkeligt spændende initiativ, siger finansminister, Nicolai Wammen (S).

Geotermi er varmt vand fra undergrunden og en energikilde, som er både vedvarende og stabil, fordi det varme vand er tilgængeligt hver dag året rundt.

Når geotermisk opvarmning kombineres med vedvarende energi fra sol eller vind, er det både CO2-neutralt og emissionsfrit.

De geotermiske anlæg i Aarhus skal ligge tæt på de eksisterende vekslerstationer, som sender fjernvarmen ud i de aarhusianske hjem. Og det betyder, at mange aarhusianere i de kommende år vil opleve at blive naboer til en af de pladser, hvor brøndene skal bores.

Og selvom et geotermisk anlæg hverken støjer eller udleder emissioner, når det først er etableret, så kan man som nabo godt høre boreriggen, mens den arbejder. Det kommer naboerne på Aarhus Havn til at opleve i de kommende måneder.

Boreriggen kommer til at arbejde et par måneder frem på den første brønd. Når først boreriggen er startet, arbejder den i døgndrift. I projektet bruges en eldrevet rig, ligesom der er etableret støjvægge rundt om pladsen for at mindske støjgenerne.

Når boreriggen er færdig på Sumatravej, skal den til Skejbyvej og bore brøndene der. De første brønde har også til opgave at klarlægge, at der som forventet er varmt vand i undergrunden, der møder kriterierne for at etablere geotermisk fjernvarme.

Det er i Skejby, at det første anlæg kommer til at stå færdigt og levere den første varme til aarhusianerne i løbet af 2025. Anlægget på Sumatravej forventes at stå færdigt i begyndelsen af 2027.

Med anlægget i Aarhus bliver det muligt for Kredsløb at reducere mængden af træpiller, der skal importeres med 55.000 ton per år. Det betyder, at de direkte biogene CO2-udledninger reduceres med 95.000 ton, og anvendes den sparede biomasse til eksempelvis metanol til transport, kan der spares yderligere 70.000 ton CO2 – svarende til udledninger fra 30.000 benzinbiler.

-dc

21/11 2023