Aktuelle nyheder om byggebranchen - Lavenergi

Billige plastsolceller med potentialePlastsolceller er billigere end almindelige solceller og kan dermed være med til at udbrede udnyttelsen af solenergi, bl.a. i tredjeverdenslande.

Billige plastsolceller med potentiale

Innovationsfonden har investeret i et projekt, der har til formål at fremme kommercialiseringen af plastsolceller. Midlet er at udvikle et blæk til fremstilling af solcellens centrale del, som absorberer solens energi

Del artiklen på

Plastsolceller, som benytter sig af blæk, der coates til en tynd film, som absorberer sollysets energi og omdanner det til elektrisk energi, skal nu stå sin prøve i almindelig kommerciel forstand.

Blækket er imidlertid svært at fremstille i stor skala, og derfor skal et nyt projekt gøre blækket tilgængeligt i fornøden mængde til industriel produktion af plastsolceller. Projektet adresserer denne problemstilling i et bredt samarbejde mellem virksomheder, en blækleverandør og en maskinudvikler samt akademiske partnere med speciale inden for plastsolceller og teoretisk modellering af nøglematerialers egenskaber.

Arbejdet er planlagt ud fra en tilgang, hvor udgangspunktet er de krav, som stilles ved industriel fremstilling. Kravene oversættes til specifikke krav til blækkets egenskaber, til den aktuelle maskine og videre til blækkets bestanddele.

DTU udstikker videnskabeligt mål
- Plastsolceller er lettere end traditionelle solceller og kan for eksempel placeres på taget af carporten. Samtidig er de lettere at håndtere og kan nemmere produceres i rigtig stor skala, siger Eva Bundgaard, seniorforsker på DTU.

Projektets forventede resultat er et robust blæk, som åbner for fremstilling af solceller med mindst fem procent effektivitet. Det vil sige, at 5 % af sollyset bliver omdannet til energi med plastsolceller mod i dag ca. 2 %.

En forudsætning herfor er, at den bestanddel i blækket, som bevirker, at solcellen absorberer sollys, en konjugeret polymer, kan syntetiseres i stor skala. I dag kan denne polymer fremstilles i mængder a maksimalt to gram, men målet med dette projekt er at nå op på 100 gram.

Udvikling af denne polymer og en tilhørende fuldt skalerbar syntese er projektets videnskabelige mål. Projektet langsigtede mål er at udvikle plastsolcellerne til en markant del af fremtidens energiforsyning.

-cmn

Læs mere om Lavenergi

29/2 2016