Debat: Fjern barriererne og sæt husejerne fri
Myndighederne bør sørge for at få åbnet for Varmepumpepuljen tidligst muligt i det nye år. Det mener sekretariatschef i Varmepumpeindustrien, Lars Abel
Tiden er inde til, at politikerne træffer nogle afgørende beslutninger, som reelt fjerner barriererne for hurtig grøn varmeforsyning og samtidig sikrer de rigtige varmeløsninger de rette steder.
Og – nej – fjernvarme er ikke den rigtige løsning alle steder, hverken samfundsøkonomisk, for den enkelte husejer eller for den klogeste grønne omstilling.
Varmepumpebranchen er klar til at levere grøn omstilling hurtigt og energieffektivt.
Men i Varmepumpeindustrien ser vi flere barrierer, som må ryddes væk, så forbrugerne selv får mulighed for at træffe selvstændige og ansvarlige beslutninger, som sikrer deres behov for varme og sikrer deres økonomi - på et oplyst grundlag:
Prisgennemsigtighed: Forbrugerne skal kende prisen på deres fremtidige opvarmning. Det skal være muligt at sammenligne, hvad man skal betale, uanset at vi taler om fjernvarme eller individuel opvarmning.
Vi hører alt for mange eksempler på, at husejerne lokkes til fremtidige løsninger (læs: fjernvarme), som bliver meget dyrere end lovet. Samtidig er der ofte tale om, at forbrugeren skal vente i alt for lang tid (år), før de reelt kan opstarte med deres nye varmekilde. Fjernvarmen skal forpligtes til at levere retvisende og bindende data.
Aktuelt oplever vi endda, at der bliver skiftet gaskedler til gaskedler i stedet for den udfasning af naturgassen, som politisk er besluttet. Det er direkte hul i hovedet, når alle skriger efter hurtig grøn omstilling. Vi foreslår at udfase naturgassen hurtigere end 2035, så borgerne ikke lokkes til fejlinvesteringer.
Klar besked om fjernvarme: Folketinget lovede husholdningerne 'klar besked' – det var inden udgangen af 2022. Nu ved udgangen af 2023 venter vi stadig på klarhed om, hvor og hvornår der kommer fjernvarme, og hvor der skal satses på individuel opvarmning.
'Klar besked' må også betyde, at forbrugerne ikke bliver tvangsbundet i mange år frem, f.eks. ved at kommuner udlægger 'potentielle' fjernvarmeområder, fordi man har svært ved at beslutte sig og dermed fastlåser husejerne i den eksisterende situation.
Det er direkte uacceptabelt. Mange fjernvarmeprojekter blokerer i dag direkte for husejernes valg. Store infrastrukturprojekter tager tid – det ved alle. En varmepumpe kan installeres på et par dage.
Teknologi-neutral rådgivning: Myndighederne skal sørge for formidling på en teknologi-neutral måde – også omkring de individuelle opvarmningsmuligheder. Der er et stor behov for at hjælpe borgerne til at vælge billige grønne løsninger ud fra en varmekilde-neutral vejledning.
Mange kommuner råder fejlagtigt kun til at vælge fjernvarme – uden at kende pris og tidshorisont. Energistyrelsens portal 'Spar Energi' må have værktøjer til at sikre objektivitet.
Kommunerne skal samtidig forpligtes til at give neutral information om de forskellige varmetyper.
Genberegning: Varmepumpeindustrien har tidligere opfordret til at kræve alle fjernvarmeprojekters økonomi genberegnet, så ingen er i tvivl om samfundsøkonomien og forbrugernes personlige økonomi. Inflation og prisstigninger har ramt hele varmebranchen.
Nye penge i fjernvarmepuljen i 2024 understreger behovet for genberegning. Skærp også miljøkravene til fjernvarmen, så vi alle får sikkerhed for, at projekterne reelt fremmer den grønne omstilling eks. ved brug af store varmepumper.
Tilskud: Desværre lykkedes det ikke at bruge politikernes 'Varmepumpepulje 2023' helt op. Man åbnede for puljen alt for sent på året. Og mange blev forhindret i at søge pga. barriererne ovenfor.
Borgerne lever i usikkerhed, i et marked, som naturligvis også præges af krig, inflation og svingende gaspriser. Derfor er vores råd: fjern barriererne og giv forbrugerne præcise informationer – og sørg for at åbne for 'Varmepumpepuljen 2024' tidligst muligt i det nye år.
Eller som vi helst ser det: lav tilskudsmuligheden om til et skattefradrag, så markedet kan udvikle sig løbende hen over året – uden 'stop/go' effekter, og giv alle mulighed for selv at træffe beslutning på et oplyst grundlag.
Sæt husejerne fri – også med hensyn til deres valg af grøn varmeforsyning.
Lars Abel
Sekretariatschef
Varmepumpeindustrien VPI
Tlf: 40303075
lars.abel@varmepumpeindustrien.dk