LCA
scroll
Ombudsmanden stanger bøde ud for misbrug af SvanemærketIfølge forbrugerombudsmanden kan brændeovne, brænde og træbriketter ikke markedsføres som miljøvenlige eller CO2-neutrale. Foto: Tim Bish, Unsplash.

Ombudsmanden stanger bøde ud for misbrug af Svanemærket

Firmaet Hedestoker har erkendt at have overtrådt markedsføringsloven og betalt en bøde på 125.000 kroner. Virksomheden havde markedsført brændeovne som miljøvenlige og svanemærkede, selvom de ikke var det

I sommeren 2023 politianmeldte Forbrugerombudsmanden Hedestoker ApS for vildledende markedsføring, fordi virksomheden i en toårig periode markedsførte brændeovnene som svanemærkede og miljøvenlige.

Forbrugerombudsmanden har konstateret, at brændeovnene ikke var svanemærkede i perioden, hvor markedsføringen fandt sted. Forbrugerombudsmanden har desuden vurderet, at brugen af udsagn om miljøvenlighed er egnet til at vildlede forbrugerne, fordi brændefyring i brændeovne udleder miljøskadelige partikler.

Hedestoker har erkendt overtrædelsen af markedsføringsloven og har betalt en bøde på 125.000 kroner. Bøden er beregnet efter den nye og skærpede bødemodel, som trådte i kraft i forbindelse med en ændring af markedsføringsloven den 1. januar 2022.

Det er grov vildledning af forbrugerne at markedsføre et produkt som svanemærket, hvis det ikke er det, fordi forbrugerne generelt har stor tillid til de officielle miljømærkeordninger, siger forbrugerombudsmand Torben Jensen.

-dc 

29/1 2024