LCA
LCA
scroll
Så meget larmer en varmepumpeEn varmepumpes indedel støjer nemlig mindre end en almindelig samtale.

Så meget larmer en varmepumpe

Som varmekilde er varmepumpen både billigere og mere bæredygtig end de fleste af sine konkurrenter. Men den støjer også. Heldigvis kan støjen minimeres

Varmepumper fra forskellige producenter og af forskellig størrelse og model har forskelligt støjniveau. De har også tit forskellige effektniveauer, som medfører varierende støjniveau.

Indedelen af en klassisk luft til luft-varmepumpe er angivet til at have et lydtryk på cirka 25 dB i en meters afstand fra varmepumpen, når den varmer på lav styrke. Samtidig vil dens udedel have et lydtryk på 47 dB.

En luft til vand-varmepumpe har en indedel, der støjer med cirka 28 dB, når den varmer, mens dens udedel støjer med 55 dB.

Til sammenligning støjer en almindelig samtale omkring 60 dB, og en støvsuger støjer med ca. 70 dB. Lyden af blade i vinden ligger på omkring 20 dB, gadestøj i et boligkvarter ligger på 65 dB, og en motorsav støjer med 120 dB.

Selvom både indedelen og udedelen kan støje, er det som oftest udedelen der larmer mest, fordi varmepumpens kompressor og ventilator er placeret der.

Men kan gøre meget for at undgå for meget støj ved at finde den bedste placering til varmepumpen. Det er bl.a. på et tungt underlag og med lydabsorberende materialer omkring. Derudover er det en god ide at placere varmepumpen så afsides som muligt.

-dc

1/2 2024