Aktuelle nyheder om byggebranchen - Lavenergi

Studier i grøn adfærd En vigtig del af projektet er at inddrage kollegiets beboere, og derfor er en gruppe af kollegianere med til at informere om og installere det intelligente system. (Foto: Designkommunikation.dk)

Studier i grøn adfærd

Fællesskab, konkurrence og intelligent energimåling er kernen i et nyt pilotprojekt på Otto Mønsteds Kollegium i København, hvor KAB og Schneider Electric vill ændre unges energivaner

Del artiklen på

Fester, sjov og eksamenslæsning er hverdag for beboerne på Otto Mønsteds Kollegiet i København, men snart står hverdagen også på aktiv energioptimering og indbyrdes konkurrence om at skabe bæredygtige ændringer.

I tæt samarbejde med den almene boligadministrator KAB og energispecialisten Schneider Electric er kollegianerne ved at installere intelligent energimåling, så forbruget konstant følges og visualiseres på kollegiets lejligheder og fællesarealer.

- Projektet er et studie i, hvordan brugerdrevet energioptimering kan være med til at sikre en vedvarende adfærdsændring, hvor bæredygtige tiltag bliver en integreret og naturlig del af hverdagen. Potentialet for aktiv energiadfærd i almene boliger er enormt stort, så derfor er det et ekstremt spændende projekt, forklarer proceskonsulent Benjamin Friis, der er hyret af KAB til at lede den bæredygtige transformation på kollegiet.


Projektet på Otto Mønsteds Kollegium i København skal give konkrete erfaringer, som kan sikre store fremtidige energibesparelser i almene boligbyggerier. (Foto: Designkommunikation.dk)

Intelligent energiovervågning
Der er endnu ikke fastsat konkrete målsætninger for projektet, men potentialet er stort. Sænker kollegianerne eksempelvis el-forbruget med 7 % og varmeforbruget med 10 %, kan de hente besparelser på ca. 160.000 kr. om året.

Selvom projektet handler om mere end energibesparelser, så er det et konkret og oplagt fundament, der fremmer den bæredygtige adfærdsændring.

Det er Schneider Electric, der leverer den grønne løsning, som er det tekniske fundament for energiprojektet på kollegiet. Med det trådløse system Wiser bliver der koblet intelligente termostater og stikkontakter med måling på kollegiets 20 fælleskøkkener og de 320 private lejligheder.

- Systemet er udviklet til private forbrugere og gør det nemt at måle og visualisere sit energiforbrug, så man altid kan følge med og regulere sin adfærd. Det er første gang, vi tester det i så stort omfang i Danmark, så vi glæder os som producent meget til at opleve, hvordan beboerne bruger det i hverdagen, forklarer Jesper Plass, der er produktchef i Schneider Electric Danmark.

Engagerende energikamp
Projektet indeholder bl.a. et konkurrenceelement, hvor de 20 fælleskøkkener skal kæmpe indbyrdes om at sikre de største energibesparelser og en vedvarende bæredygtig forandring på kollegiet.

Derfor er områder som minimering af madspild og kildesortering også en del af konkurrencen. Det skal være med til at skærpe opmærksomheden om projektet og sikre, at de unge beboere deltager aktivt i projektet. Involvering er kernen i adfærdsændringer, og derfor er en gruppe af beboerne netop nu selv ved at stå for at installere Wiser-systemet. Det glæder proceskonsulenten.

- Det er fantastisk, at de hygger sig med at sætte systemet op på kollegiet, så de får et hurtigt indblik i, at det rent faktisk virker og er nemt at håndtere. Det er vigtigt, at vi i projektgruppen får skabt den fællesskabsfølelse, som er kernen i de langvarige adfærdsændringer, der kan betyder enorme energibesparelser for en ejendomsadministrator som KAB, siger Benjamin Friis fra Designkommunikation.dk.

Energiovervågningen på Otto Mønsteds Kollegium skal ifølge planen være i drift i løbet af efteråret, så det grønne pilotprojekt kan gå i gang. Projektet er støttet af Miljøministeriet.

-cmn

Læs mere om Lavenergi

14/9 2015