Regeringen foretager voldsomme besparelser i ArbejdstilsynetBeskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen

Regeringen foretager voldsomme besparelser i Arbejdstilsynet

Arbejdsmiljørådet, Tilsynsrådet, Beskæftigelsesrådet og de otte regionale arbejdsmarkedsråd nedlægges

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) har rettet henvendelse til Folketingets Beskæftigelsesudvalg, hvor hun erkender, ar regeringen i forbindelse med årets finanslov har indført besparelser på arbejdsmiljøområdet.

Det sker i forbindelse med, at regeringen vil reducere statslig kontrol og fjerne unødvendige regler for at frigive midler til velfærd:

- Regeringens finanslovforslag for 2025 indeholder derfor oplæg til at reducere den statslige administration med 1.000 årsværk.

- Der er tale om en tværgående omprioritering, som vedrører blandt andet administration, tilsyn, kontrolopgaver, myndighedsopgaver og rådgivning og analyse på tværs af ministerområder, påpeger ministeren blandt andet.

Målretning af tilsynet
Hun orienterer udvalget om to konkrete elementer, der vedrører Arbejdstilsynet. Det er hendes vurdering, at de to initiativer betegnes som ”generelle tværgående effektiviseringsinitiativer” i forbindelse med finanslovsprocesser, og derfor er initiativerne IKKE omfattet af arbejdsmiljøforliget:

- For det første skal der ske en målretning af tilsynsindsatsen i Arbejdstilsynet. Målretningen har til formål at rette indsatsen mod de virksomheder, hvor risikoen for fejl og ulykker er størst, noterer beskæftigelsesministeren.

Sanering af 180 vejledninger
For det andet skal der ske en ”sanering af Arbejdstilsynets cirka 180 vejledninger”:

- Det vil reducere ressourceforbruget i Arbejdstilsynet til udarbejdelse og vedligehold af vejledninger og samtidig gøre det lettere for virksomhederne at skelne mellem krav og gode råd, lyder det fra Ane Halsboe-Jørgensen.

De to initiativer giver en reduktion af Arbejdstilsynets bevilling med 7,1 millioner kroner næste år og varigt 18,7 millioner kroner årligt.

I øvrigt oprettes der ifølge ministeren et fælles råd for beskæftigelses- og arbejdsmiljøområdet, som skal ”styrke det strategiske samarbejde med parterne”.

Dermed nedlægges Arbejdsmiljørådet, Tilsynsrådet, Beskæftigelsesrådet og de otte regionale arbejdsmarkedsråd.

26/11 2024