bygma
bygma
scroll
Skærpet tilsyn med arme-ben-virksomhederBeskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen

Skærpet tilsyn med arme-ben-virksomheder

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) har anmodet Folketingets Finansudvalg om 40,0 millioner kroner til otte initiativer mod social dumping

Af Dan Bjerring
Christiansborg

I forbindelse med en aftale mellem den daværende S-regering, SF, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti blev i 2022 blandt andet afsat 10,4 millioner kroner til, at Arbejdstilsynet kan gennemføre intensiverede tilsyn på udvalgte byggepladser.

Arbejdstilsynet fører i forvejen intensiveret tilsyn på udvalgte byggepladser for at kunne reagere hurtigt over for nye brud på Arbejdsmiljøloven, hvor virksomheder gentagne gange overtræder arbejdsmiljøreglerne med betydelig risiko for de ansattes sikkerhed og sundhed.

Flere oplysninger til RUT
Der afsættes desuden fem millioner kroner til en styrket indsats mod illegal arbejdskraft gennem samarbejdet mellem politiet, Arbejdstilsynet og Skat.

Dertil kommer 100.000 kroner til, at Erhvervsstyrelsen kan udvide oplysninger i RUT registret. RUT udvides med oplysninger om arbejdstilladelse, ansættelsesaftale samt tjenesteydelsesaftale, og gælder ved udstationering af tredjelandsborgere til Danmark.

Styrke indsats mod arme-ben-virksomheder
Der afsættes 4,4 millioner kroner til at udvikle nye indsatser i Arbejdstilsynet, der kan styrke tilsynet med virksomheder, hvor underleverandører udfører arbejdet.

Formålet er en særlig indsats på arbejdsmiljøet for personer, der hyres som ’selvstændige’ til at udføre arbejde for en virksomhed, men som i Arbejdsmiljølovens forstand udfører arbejde for en arbejdsgiver.

Arbejdstilsynet får fokus på, at ansvaret for arbejdstagerens arbejdsmiljø placeres hos den rigtige aktør, der ofte er hovedentreprenøren.

Opfølgning på arbejdslivskriminalitet
Desuden afsættes 4,5 millioner kroner til en ’dybdegående opfølgning’ på de sager, som det nye ’indsatsteam mod social dumping og arbejdslivskriminalitet’ genererer hos Arbejdstilsynet, Skattestyrelsen og politiet.

Indsatsteamet har fokus på grove og komplicerede sager om social dumping og styrker den fælles myndighedsindsats, som blandt andet omfatter fælles kontrolaktioner.

Kampagner om arbejdsvilkår
Som noget nyt afsættes 2,2 millioner kroner til at igangsætte kampagner via Arbejdstilsynet og Workplace Denmark, der er en hjemmeside, som informerer udenlandske arbejdsgivere og udstationerede løn modtagere om blandt andet arbejdsvilkår i Danmark.

Formålet er at udbrede viden om regler og rettigheder til udenlandske arbejdstagere, herunder til dem, der er udsat for grov udnyttelse eller social dumping.

15/8 2024