scroll
SMVdanmark vil have lavere skat på arbejdeSMVdanmarks administrerende direktør Jakob Brandt

SMVdanmark vil have lavere skat på arbejde

SMVdanmark advarer regeringen mod at øge det offentlige forbrug yderligere, fordi man har opjusteret det såkaldte økonomiske råderum. Det er dybt uansvarligt at øge det offentlige forbrug med 57 milliarder kroner

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Finansminister Nicolai Wammen (S) kunne i sidste uge fortælle, at man endnu en gang har opjusteret det økonomiske råderum. Denne gang med 11,25 milliarder kroner.

Det burde ikke komme overraskende for BygTek’s læsere, fordi vi gennem årene gang på gang har påvist, at skiftende regeringer opkræver langt flere skatter og afgifter, end de har budgetteret.

I gennemsnit faktisk cirka 53 milliarder kroner OM ÅRET. I alt på 14 år 737 milliarder kroner.

Dybt uansvarligt
Statskassen bugner simpelthen med milliarder af skattekroner, som regeringen bruger løs af, og administrerende direktør Jakob Brandt i SMVdanmark understreger, at det vil være dybt uansvarligt, hvis det øgede råderum bliver brugt på at forstærke den gaveregn, det offentlige allerede er stillet i udsigt.

Han glæder sig over, at dansk økonomi overordnet er så sund, og at råderummet bare vokser og vokser:

- Men der er kommet tusindvis af nye, administrative, kolde hænder til inden for de seneste år, og regeringen har dertil planlagt at øge det offentlige forbrug med yderligere knap 57 milliarder kroner frem mod 2030, siger SMVdanmarks administrative direktør.

Plads til skattelettelser
Han mener derimod, at opgaven på det offentlige område er at få langt mere for de penge, man allerede bruger. Ikke bare øge budgetterne.

I stedet opfordrer SMVdanmark til at bruge det øgede økonomiske råderum til at lette skatten – både for lønmodtagere og virksomheder.

Det skal ske over en årrække for at undgå en overophedning af økonomien nu og her. På den måde tilskyndes flere til at arbejde lidt ekstra, mindske udfordringerne med mangel på arbejdskraft og styrke virksomhedernes konkurrenceevne.

Mindre skat på investeringer
Samtidig opfordrer Jakob Brandt regeringen til at prioritere mindre skatter på investeringer. Eksempelvis aktie- og kapitalindkomstbeskatningen og selskabsskatten:

- Det vil gøre en enorm forskel for udviklingsmulighederne i landets mange tusinde små og mellemstore virksomheder.

- Vi ser også gerne skattelettelser på lønindkomst både i toppen og i bunden for at imødegå manglen på arbejdskraft, løfte privatforbruget og indhente noget af det gigantiske indkomsttab, som danske familier oplevede på grund af den for høje inflation.

- På den måde investerer vi i at fortsætte den positive udvikling, som dansk økonomi er inde i, siger Jakob Brandt.

27/5 2024