Stor renovering af Folketinget sparket til hjørneFoto: Moahim.

Stor renovering af Folketinget sparket til hjørne

Det er Folketingets formands vurdering, at der ikke er tilstrækkelig bred opbakning til at fortsætte projektet

Folketingets formand må konstatere, at der på nuværende tidspunkt ikke er tilstrækkelig bred tilslutning til at fortsætte arbejdet med projektet Fremtidens Folketing.

Derfor sættes projektet på hold. Hvad der skal ske med bygningerne, der tidligere husede Rigsarkivet, vil være op til et nyt Folketing.

Formand for Folketinget, Søren Gade (V), har i dag orienteret Folketingets partier om, at projektet med at restaurere og ombygge de historiske og fredede bygninger, som tidligere husede Rigsarkivet, sættes i bero.

Årsagen er, at der ikke længere er tilstrækkelig bred opbakning til projektet hos Folketingets partier.

- Det har længe været en fælles vision blandt alle partier, at Folketingets lokaler har brug for fornyelse. Derfor har der igennem mange år været arbejdet på at åbne Folketinget mere og tage imod flere besøgende fra hele landet.

- Projektet var tænkt som noget, alle partier og danskerne skulle have glæde af. Når det handler om at skabe bedre rammer for demokratiets højborg, skal det ske med bred tilslutning fra partierne. Det er der ikke længere. Og derfor har jeg meddelt Folketingets partier, at projektet sættes i bero, siger Søren Gade.

Konkret har projektet Fremtidens Folketing handlet om at tage de mere end 300 år gamle, fredede bygninger, der tidligere husede Rigsarkivet, i brug.

De nye kvadratmeter skulle bl.a. bruges til at styrke Folketingets borgervendte aktiviteter og omfattede en underjordisk besøgsindgang, et spisested og et besøgscenter.

Samtidig ville rammerne for det parlamentariske arbejde blive fornyet og forbedret. Folketingets partier stod foran at skulle bevilge midler til bl.a. at igangsætte de byggetekniske undersøgelser for projektet.

- Der er et stort pres på vores bygninger, og der er hvert år mange borgere, der får nej til at komme på besøg i Folketinget, ligesom de rammer, vi tilbyder offentligheden ikke er tidssvarende. Nu stod vi så foran at skulle realisere projektet, men må i stedet sætte det i bero.

- Det er den politiske realitet – også selvom vinderprojektet ville bidrage til at forny Folketinget og åbne bygningerne og det vigtige arbejde, der foregår bag murene, mod offentligheden, siger Søren Gade.

Sidste år udpegede en enig dommerkomité, sammen med Folketinget og Bygningsstyrelsen en vinder af arkitektkonkurrencen om Fremtidens Folketing. Det blev Cobe sammen med Arcgency, Drachmann Arkitekter og Sweco Danmark. Og det er arbejdet med det vinderforslag, der nu sættes i bero.

- Vi har været rigtig glade for samarbejdet – både med Cobe, deres underrådgivere og Bygningsstyrelsen, der har varetaget bygherrerollen, siger Søren Gade, som understreger, at det må være op til et nyt Folketing efter et valg at tage stilling til anvendelsen af bygningerne.

- Helt fra projektets start i 2017 har Præsidiet valgt at gå frem i etaper, så det ved hver milepæl var muligt at stoppe projektet, før det for alvor kom i gang og blev mere forpligtende rent økonomisk.

- Derfor er det rigtige, at vi nu lader projektet ligge. Hvis et nyt Folketing efter et valg vælger at tage projektet op igen, så ligger der et meget kompetent og visionært forslag klar i skuffen, siger Søren Gade.

-dc

31/1 2025