LCA
scroll
Svanemærkede byggematerialer overlevede EU-Kommissionens attentatDer er i dag over 11.000 byggevarer på det nordiske marked, der bærer enten Svanemærket eller EU Ecolabel.

Svanemærkede byggematerialer overlevede EU-Kommissionens attentat

EU-Parlamentet har vedtaget den nye Byggevareforordning. Dermed kan Svanemærket fortsat benyttes

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Den endelige revision af Byggevareforordningen er vedtaget, og det er stadig muligt at bruge officielt anerkendte miljømærker - eksempelvis Svanemærket og EU Ecolabel - på byggevarer.

Det oprindelige forslag fra Kommissionen betød ellers et forbud mod disse mærker, men med
EU-Parlamentets vedtagelse af Byggevareforordningen er det slået fast, at Svanemærket og andre Type I-miljømærker fortsat kan anvendes på byggevarer og i deres markedsføring

Påvirker miljø og klima
Samtidig kan offentlige indkøbere stille krav om eksempelvis svanemærkede byggematerialer, og dermed er det oprindelige forslag fra EU-Kommissionen, hvor der blev lagt op til, at man kun kunne anvende CE-mærket, lagt i graven.

Byggeriet spiller en væsentlig rolle i den grønne omstilling, og alene byggematerialerne påvirker miljø og klima ganske betydeligt.

Svanemærket og EU Ecolabel kan altså fortsat bruges til at stille skrappe miljø- og sundhedskrav til blandt andet byggevarernes indhold af kemiske stoffer, råvarer og energiforbrug.

Svanemærket er det mest benyttede
Chefkonsulent Henrik Teglgaard Lund fra Dansk Erhverv slår fast, at det betyder meget for byggegrossisterne, at de fortsat har muligheder for at fremhæve byggematerialer, der er mere klima- og miljøvenlige.

Svanemærket er i praksis det mest benyttede mærke på byggematerialer, der sælges i Danmark.

Der er i dag over 11.000 byggevarer på det nordiske marked, der bærer enten Svanemærket eller EU Ecolabel, som ser på alle relevante miljøparametre i hele produktets livscyklus.

Svanemærket og andre Type I-miljømærker er uvildige tredjepartscertificeringer, der bruges til at fremhæve mere miljøvenlige produkter på markedet, mens CE-mærket viser, at produktet ifølge producenten lever op til direktivers og standarders krav

11/4 2024