Uddannelsesreform kan give voldsomt bagslag
Regeringen skal ifølge Dansk Håndværk være meget sikker på, at uddannelsesreformen ikke får endnu flere til at gå videre i en rent boglig retning
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Ifølge direktør Morten Frihagen i Dansk Håndværk skal der lyde ros til undervisningsminister Matthias Tesfaye for at ville styrke erhvervsuddannelserne.
Morten Frihagen understreger, at planen om at lede en større del af hver ungdomsårgang i retningen af de faglige uddannelser er nødvendigt, og det fortjener et ”UG med kryds og slange”, hvis det lykkes at gøre den nye uddannelse tilgængelig i alle egne af landet.
Kun på et enkelt punkt nager tvivlen hos Dansk Håndværk, der ser ind i en situation, hvor håndværksvirksomhederne de kommende ti år står til at mangle op imod 80.000 faglærte medarbejdere.
Katastrofal mangel på dygtige hænder
Morten Frihagen advarer mod at sende langt flere - også af dem, der i dag selv ønsker at starte på en faglig uddannelse - over i en gymnasielignende uddannelse:
- Så skal man være meget sikker på, at det ikke får endnu flere til at gå videre i en rent boglig retning. Sker det, kommer samfundet i alvorlige problemer, fordi vi i forvejen ser ind i et tiår, hvor der opstår katastrofal mangel på dygtige hænder.
- På det punkt skal politikerne være parate til at gribe ind, så den nye epx-uddannelse ikke giver bagslag, bemærker han.
Tæt på virksomhederne
Unge skal kunne tage uddannelsen i alle egne af landet. Der afsættes 4,8 milliarder kroner til at implementere uddannelsen og fem milliarder til at drive den, når den er fuldt indfaset:
- Vi har i en årrække set, at de unge har fået længere og længere afstand til netop den faguddannelse, de ønsker.
- Hvis den nye epx fører til, at unge kan finde uddannelsen tæt på deres bopæl - uanset om de vil være tømrer, bygningssmede eller mekanikere - så løser det et alvorligt problem for de unge og for de mange små virksomheder i lokalområderne, der skal have dem som lærlinge, slutter Morten Frihagen.