LCA
LCA
scroll
Stål Plus Arkitekt Tagrende ligner en traditionel zink-tagrende

Stål Plus Arkitekt Tagrende ligner en traditionel zink-tagrende

SPONSORERET INDHOLD: Et stigende antal bygherrer, arkitekter og entreprenører foretrækker tagrender i Stål Plus fra Plastmo til certificerede byggerier. Stål Plus Tagrenden har det eftertragtede zink-udseende, men uden at udlede zinkpartikler

Således faldt valget på Stål Plus Tagrenden til byggeriet af Plushusene i Køge Nord, hvor de første beboere i foråret 2023 begyndte at flytte ind i 225 boliger opført i et område med fredet natur, eng og fredskov.

Tidligere er Plushuse bofællesskaber andre steder i landet opført med traditionelle tagrender i zink. Til husene i Køge valgte totalentreprenøren Nordstern dog at kigge efter et alternativ til de traditionelle zinktagrender, da der er zinkforbud i Køge kommune, og byggeriet samtidig var påtænkt certificeret til DGNB guld. Begge forhold medfører restriktioner i forhold til zink-tagrender.

Valget faldt på den kvartrunde Stål Plus Arkitekt Tagrende fra Plastmo, som ligner en traditionel zink-tagrende, men den har bl.a. en indvendig coating, så der ikke bliver udledt zink-partikler til grundvandet.

Dennis Engstrøm, byggeleder hos Nordstern, fortæller, at virksomheden har været glad for at kunne trække på den faglige ekspertise hos producenten Plastmo i forløbet.

- Vi har fået hurtige svar på de spørgsmål, der dukkede undervejs, og vi er glade for det endelige resultat, siger byggelederen.

Husene har fået monteret i alt 2400 meter Stål Plus Arkitekt Tagrender fra Plastmo. Den store kvartrunde tagrende er foretrukket af mange arkitekter, bl.a. fordi den lever op til de miljømæssige hensyn og har et flot udtryk. Derudover er der på de små skure ved boligerne monteret i alt 330 meter Stål Plus halvrunde tagrender.

Plastmo har til byggeriet beregnet materialer til tagrenderne, og de halvrunde tagrender til skurene blev leveret i special længde, så de var nemmere at montere.

- Vi hjælper gerne med beregninger, og vil gerne være med til at sikre et godt forløb ved at have en god dialog med de udførende om valg af materialer også når disse skal monteres, siger salgschef Morten Post, Plastmo.

Stål Plus tagrenden kan monteres af flere faggrupper, da samlingerne limes. Dermed er der ikke behov for lodning.

- Det er et produkt, der passer til tidens byggetrends og kan bl.a. monteres, hvor der er forbud mod zink. Samtidig er det en stærk tagrende med 25 års garanti, der er nem at montere, og så tilbyder løsningerne stor afvandingskapacitet, siger salgschef Morten Post.

Tømrermester Christian Tidemand fra Tidemand Aps monterede tagrenderne på husene i Køge Nord. Han havde ikke tidligere monteret Stål Plus Tagrender, men det gik efter planen.

- Hvis vi kom i tvivl om for eksempel mængden af tagrendelim på samlestykker eller tudstykker, så brugte vi monteringsanvisningerne fra Plastmo. Der findes gode monteringsvideoer og vejledninger, som enkelt og præcist guider dig, hvis du er i tvivl, siger tømrermesteren.

Plastmo har på sin hjemmeside særligt for rådgivere samlet beskrivelser, BIM-objekter, EPD samt materialeguide og tagrendeberegner.

Marketingchef Mia Vinge Krogh, Plastmo A/S forklarer, at Teknologisk Institut har udført tests, som dokumenterer, der ikke udledes zinkpartikler fra Stål Plus Tagrenden, og som derfor kan indgå i DGNB-certificerede byggerier eller på projekter beliggende i kommuner med zinkforbud. Derudover kan Stål Plus Tagrenden hjælpe med at holde byggeriets CO2-aftryk under de i bygningsreglementet fastlagte CO2-grænseværdier.

- Stål Plus Tagrenden har en stærk produktspecifik EPD med det laveste dokumenterede CO2-aftryk for tagrender, påpeger marketingchefen. Tagrenden fås i øvrigt også i sort udgave i fuldt produktsortiment.

4/9 2023