Aktuelle nyheder om byggebranchen - Tag

TOR: Vi er ingen mafiaIcopal, Phønix Tag og repræsentanten for importørerne (pt. Inta) ryger uden for døren, når TOR Godkendt behandler ansøgninger, siger Tommy Bunch-Nielsen

TOR: Vi er ingen mafia

Sekretariatschef og direktør for Tagpapbranchens Oplysningsråd(TOR) og TOR Godkendt Tommy Bunch-Nielsen afviser den seneste tids beskyldninger om sammenspisthed, lukkethed og magtmisbrug

Del artiklen på
Når Tommy Bunch-Nielsen sidder i sit kontor med de tætpakkede reoler og taler i telefon bag skrivebordet med sit tynde hvide hår, den grå pullover og smilerynker bag de sorte briller, ligner han langt fra nogen slagsbror eller mafioso, som nogen kan have fået indtryk af. Faktisk har han det bedst ved at stå lidt i baggrunden, hvis ikke det handler om noget strengt fagligt.

Men efter en længere serie artikler i dagbladet Børsen, hvor Tagpapbranchens Oplysningsråd(TOR) og TOR Godkendt er blevet beskyldt for sammenspisthed, lukkethed og magtmisbrug, og hvor han som sekretariatschef og direktør har måttet lægge ryg til ikke så lidt, tager Tommy Bunch-Nielsen, der også er adjungeret professor i bygningsfysik, nu bladet fra munden.

- Jeg har været tavs i lang tid, for jeg ønsker ikke, det her skal udvikle sig til offentlig mudderkastning. Men du kan ikke blive ved med at forholde dig tavs, når du som person bliver angrebet igen og igen.

Dårlige kilder
I første omgang forsøgte han ellers i al fredsommelighed at gøre Børsen opmærksom på, at de burde se lidt mere kritisk på kilderne til deres historier. At den ene var en, som på grund af manglende dokumentation ikke kunne få sit eget produkt TOR Godkendt, og at den anden var en, som forsøger at få trukket opmærksomheden væk fra sit eget problem. Han har nemlig fået en sag på halsen, hvor han skal i Sø- og Handelsretten for at have misbrugt TOR’s betegnelser og for at have lagt meget store mængder tagpap, der slet ikke lever op til brandkravene herhjemme.

- Jeg har også prøvet at forklare Børsen, at vi ikke stiller urimelige krav, for at man kan blive optaget i TOR Godkendt. De er mindre restriktive end dem, du ser i Tyskland, så tyske produkter vil uden besvær kunne glide direkte ind hos os, men den viden passede ikke til den linje, de har lagt.

Et ubehageligt besøg
Omvendt forsøger Tommy Bunch ikke at løbe fra, at TOR Godkendt den 20.november sidste år pludselig fik uventet besøg om morgenen. Her troppede syv mand op fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og politiet med dommerkendelse.

- Jeg var på vej til Jylland for at holde et foredrag, men det måtte jeg aflyse. For det vrimlede ind, og de ville have papirer, og alt på computerne skulle downloades, selv de private mails. Det var meget ubehageligt, men de fik lov til at tage det, de ville.
Det eneste, Tommy Bunch-Nielsen har fået at vide, var, at de er under mistanke for at holde nogle ude af TOR Godkendt, og at Tor’s anvisninger skulle virke konkurrencebegrænsende.

- Men det er lidt pudsigt, for allerede i maj 2014 forsøgte vi at få en forhåndsgodkendelse af TOR Godkendt i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Det førte til et møde den 2.juli omkring nogle forslag til ændringer i vedtægterne, som vi ønskede at imødekomme. Men de har stadig ikke svaret på ansøgningen, for nogen blandede sig med en klage.

Tagpappen var truet
Det store spørgsmål, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i al hemmelighed formentlig i øjeblikket tager stilling til, er, om TOR og TOR Godkendt begrænser konkurrencen eller gør den mere effektiv. Ikke overraskende mener Tommy Bunch-Nielsen, at de medvirker til at gøre byggeriet mere effektivt. TOR opstod nemlig efter de mange tagpapskandaler i 70erne, hvor tagpap typisk havde en levetid på 10-15 år.

- Vi var ganske enkelt nødt til at forbedre imaget, hvis tagpap overhovedet skulle have en chance og en fremtid i byggeriet. Vi var nødt til at få udviklet produkterne og få nogle standarder for kvaliteten også i det udførende arbejde. Det mener jeg oprigtigt er lykkedes med TORs anvisninger. I dag har tagpap en levetid på 30-40 år, vi har meget få garantisager, og de fælles regler har gjort byggeriet mere effektivt. For nu kan rådgivere bare gribe fat i vores anvisninger og kræve dem efterlevet.


- Efter skandalerne i 70erne var vi ganske enkelt nødt til at forbedre imaget, hvis tagpap overhovedet skulle have en chance og en fremtid i byggeriet - Og det mener jeg oprigtigt er lykkedes med TORs anvisninger, siger Tommy Bunch-Nielsen.

Producenter sendes uden for døren
Men det ændrer vel ikke på, at de to danske producenter Icopal og Phønix Tag både som økonomiske bidragsydere og i form af poster har, som kritikerne siger, en meget stor indflydelse på både TOR og TOR Godkendt?

- Vi er en lille branche, så det er svært at undgå, hvis du vil have nogle med, som forstår de tekniske forhold inden for tagpap. Men repræsentantskabet i TOR består af 11 personer, hvor de ni er uafhængige og meget kompetente folk, som ikke sådan lige er til at manipulere med.

Men Icopal og Phønix Tag sidder også i Godkendelsesudvalget, der bestemmer hvilke af konkurrenternes produkter, der skal have lov til at bære kvalitetsstemplet TOR Godkendt?

- Der er vores forretningsorden meget klar. Netop for at sikre uvildigheden. Det betyder, at både Icopal, Phønix Tag og repræsentanten for importørerne (pt. Inta) ryger uden for døren, når vi behandler ansøgninger. Det er kun de tre uvildige, der beslutter og det er også kun dem, der ser selve ansøgningerne og produktbeskrivelserne, siger Tommy Bunch-Nielsen og fortæller, at selv stikprøvekontrollerne af tagpappen ude fra byggepladserne holdes anonyme. Dem kender ikke en gang laboratoriet oprindelsessted fra.

- Det gør vi for at sikre, at ingen pludselig kan misbruge informationen til at sende sælgere ud til en byggeplads.

- Så jeg mener, at det er et godt system og langt fra altid til fordel for danske producenter som Icopal og Phønix. Det er nærmest tværtimod, efter at de fem vigtigste udenlandske producenter er kommet med i TOR Godkendt. Ved at få blåstemplet deres produkter har de nemlig fået meget lettere ved at sælge i Danmark, og det er de rigtigt glade for.

Kravene er skrappe
Et af kritikpunkterne fra blandt andet Eurotag er, at TOR og TOR Godkendt meget snævert kun accepterer to-lags tagpapløsninger, og dermed holder dem og andre ude. Det er ifølge Tommy Bunch-Nielsen en 15 år gammel diskussion, hvor TOR ligesom Tyskland, Frankrig og Finland går efter to-lagsløsninger i stedet for et som i for eksempel Sverige.

- Det er vores vurdering, at to lag giver en ekstra sikkerhed og holder væsentligt længere end et lag. Det giver 30-40 års holdbarhed, hvilket på sigt er bedst for bygherren. Men det har altid været en diskussion, og der er også tagdækkere, som er sure over det. For med to lag og længere levetid får de ikke så meget renoveringsarbejde, siger han og bemærker også, at det ikke kun handler om et eller to lag, men at TOR anviser en SBS tagpap, der er gummimodificeret i modsætning til APP tagpap, der er plasticmodificeret. Et valg de har truffet, fordi de mener, at det er mere velegnet til temperatursvingningerne og de mange frost/tø passager i det nordiske klima.

- Det er sådan set ikke Eurotag med produktet Derbigum, der er noget problem. De er et seriøst foretagende, der gør det godt. Problemet er bare, at lukker vi op for deres løsning, så lukker vi op for alle dem, der prøver at efterligne dem, og det vil ikke være til at styre. Det kan synes snævert, men det er et spørgsmål om, hvor du vil sætte overliggeren for kvaliteten. Her har vi valgt at sætte den højt, og det holder repræsentantskabet fast i.

Ikke personligt ramt
Hvorvidt det hele ender med, at TOR må ændre kurs, når Konkurrence – og Forbrugerstyrelsen når frem til en afgørelse, kan ingen endnu spå om. Men det får ikke Tommy Bunch-Nielsen til at ligge søvnløs om natten.

- Det, der irriterer mig mest, er, at vi skal bruge en masse penge på advokater for at få aktindsigt og følge sagen og spilder så utroligt meget energi på, at skulle forholde os til alle de beskyldninger. Jeg vil meget hellere bruge tid på at lave nogle nye anvisninger.
Selv om kritikken har været hård og angrebene i Børsen til tider meget personlige, føler han heller ikke, at det har skadet hans troværdighed. Selvfølgelig er der nogen, der har spurgt til, hvad det er for noget, men det er så også alt.

- Nu er jeg fynbo ligesom Richard Møller Nielsen, og var det ikke ham, som sagde nogenlunde sådan her. Et fynsk bøgetræ vælter ikke bare, fordi et par svin gnubber sig op ad det, siger han og smiler.
 
-jhn
Læs mere om Tag

29/9 2015

Mest læste


Seneste nyheder