scroll
Små skrueopgraderinger og store terrasseforbedringer

Små skrueopgraderinger og store terrasseforbedringer

Diameteren i fischers nyudviklede terrasseskruer er gjort større, og det betyder, at man kan skrue en slidt terrassekonstruktion fra hinanden, uden at skade hverken brædder eller skruer. Det gør genanvendelse af materialerne mulig

Af Hans Windeløv

De fleste er klar over, at valget af skruer til terrassekonstruktionen er vigtigt. Men måske er det endnu vigtigere end først antaget. Det er i hvert fald sådan, producenten og leverandøren af skruer og produkter til befæstelse, fischer, ser på sagen.

Nordic Product Manager hos virksomheden, Lars Holbæk, forklarer, at det nemlig ikke kun er skruens materiale, skruespids, geometri og gevind, der er afgørende for terrassen. Skruernes diameter er også en nøglefaktor. Og den er ofte blevet overset.

- De seneste tre til fire år har vi set, at der mange steder er et ønske om at genanvende terrassebrædder til andre formål. Når råd har fået fat i enderne af brædderne, ønsker mange at lave både bænke og blomsterbede af de sunde dele af brædderne.

- Men det har hidtil været svært, fordi man ikke har kunnet skille brædder og underkonstruktion fra hinanden uden at gå voldsomt til værks, fortæller Lars Holbæk.

Knækkede hoveder
Årsagen til det finder man i terrasseskruernes beskaffenhed. Hidtil har der nemlig været en stærk tradition for at bruge terrasseskruer med en diamenter på 4,2 millimeter.

Lars Holbæk forklarer, at de er brugt i 80 % af alle danske terrassekonstruktioner, og at 98 % af disse skruer er umulige at skrue ud igen. De knækker, eller hovederne popper af, når man gør forsøget.

Derfor ender de fleste terrasser med at blive savet op, hevet fra hinanden og kørt på genbrugspladsen. Sammen med skruerne.

- Det er der ikke nødvendigvis meget genanvendelse i. Men det laver de nye terrasseskruer fra fischer om på, siger Lars Holbæk.

Med en diameter på 5 eller 6 millimeter og forstærket overgang mellem skruehoved og -kerne, sørger de nye fischerskruer for, at det er muligt at skille terrassekonstruktionen ad nemt og hurtigt.

- Skal man bruge brædderne til andre projekter, er de ikke helt smadrede efter afmonteringen, og samtidig har man skruerne lige ved hånden, forklarer Lars Holbæk.

Der er fokus på genanvendelse og bæredygtighed på alle samfundsniveauer i dag. Det er en udvikling fischers udviklingsafdeling tager alvorligt. Med de nye terrasseskruer er man kommet i mål med løsninger, der gør det muligt at skabe mere genanvendelse i byggeindustrien.

Ny viden og masser af test sikrer samtidig, at skruerne forbedrer sikkerheden, øger stabilitet og styrke i terrassekonstruktionerne. Det sikrer en længere levetid for terrassen, og minimerer endvidere risikoen for knækkede eller skæve skruer under installationen.

50 års garanti
- Covidkrisen og knaphed på materialer har sammen med stigende inflation været med til at hæve priserne generelt. Det har ført til stærkt stigende priser på byggematerialer herunder altså også terrassebrædder. Det mærker man både i byggeindustrien og hos håndværkerne.

- Kunderne ønsker projekter, der holder længe, og som består af materialer, man kan genanvende, samtidig med at man kan vedligeholde terrassen og udskifte brædder uden at beskadige resten af konstruktionen.

- De nye terrasseskruer muliggør alle disse scenarier, forklarer Lars Holbæk og kommer ind på, at skruerne tillige er omfattet af 50 års garanti.

- Selv om diameteren på selve skruen er øget til 5 og 6 millimeter, sørger det 70 grader undersænkede hoved med ekstra forstærkning også for flot finish på terrassen, uddyber Lars Holbæk.

Han opfordrer da også professionelle håndværkere til at overveje den nye trend, som kan bidrage med en lang række fordele og forbedringer både for dem selv og deres kunder.

14/5 2024