LCA
scroll
Tjekliste til ny træterrasse Den optimale terrasse har adgang fra opholdsrum eller køkken. En anden mulighed er at etablere flere mindre terrasser rundt om huset eller lade terrassen krybe rundt om hjørnet langs en facade.

Tjekliste til ny træterrasse

En ny terrasse kræver grundig planlægning af alt fra konstruktion og materialer til størrelse, placering, højder, detaljering og beskaffenheden af huset og haven

Af Jan Pasternak

En professionelt udført træterrasse bliver hurtigt en bekostelig affære, så det er vigtigt, at det færdige resultat ikke alene er rigtigt konstrueret og holder længe, men at terrassen også er et smukt tilskud til hus og have, som bedst muligt opfylder brugernes behov.

Umiddelbart kan man tænke, at en udelukkende træterrasse er defineret af sin størrelse, materialevalg og placering, men en lang række andre forhold og detaljer skal også tænkes ind, før skruemaskine og kapsav kan fattes.

Der skal normalt ikke søges om at anlægge en ny terrasse, men hvis den er hævet mere end 30 cm over terræn, skal den ligge mindst 2,5 m fra skel mod nabo eller offentlig vej. For overdækkede terrasser gælder de samme regler som for carporte, drivhuse osv.

Hvis der er tvivl om, hvorvidt terrassen kan bygges uden tilladelse, er det en god idé at tjekke med kommunens tekniske forvaltning.

En velplanlagt terrasse kan øge husets brugsværdi og gøre uderummene anvendelige en større del af året.

En træterrasse er mere behagelig at gå på end en stenterrasse, den kan nemt placeres i forskellige højder og har også den fordel, at regnvand nemt løber fra og ikke samler sig i pytter på fladen.

Placering og orientering
Når først det er blevet besluttet, at en træterrasse er den bedste løsning, kan resten af planlægningen opdeles i en række punkter. Den vigtigste beslutning handler om placering og orientering af terrassen.

Den optimale terrasse har adgang direkte fra opholdsrum eller køkken, ligger i læ for vinden og giver mulighed for at nyde solens stråler så stor en del af dagen som muligt.

Afhængigt af husets og grundens orientering er det dog ikke altid muligt at få det hele opfyldt, og så må man vælge, hvad der er vigtigst.

De fleste vil nok foretrække, at terrassen ligger ugeneret og orienteret ud mod haven, og så må man måske leve med, at der ikke er direkte adgang fra huset.

Sker etableringen af terrassen i forbindelse med en renovering eller ombygning, bør adgangsforholdene tænkes ind i den nye helhedsløsning for eksempel med et nyt dørparti ud mod terrassen.

En sydvendt terrasse vil i mange tilfælde være at foretrække, da man så med lidt held kan få glæde af både morgensol fra øst og aftensol fra vest.

Hvis det ikke er en mulighed, vil de fleste husejere nok foretrække den vestvendte terrasse, som giver eftermiddags- og aftensolen. En anden mulighed er at etablere flere mindre terrasser rundt om huset eller lade terrassen krybe rundt om hjørnet langs endnu en facade.

Hvis haven kan bære det, og orienteringen af huset tilsiger det, er der også den mulighed, at terrassen placeres fritliggende med gangbro så man kan nå tørskoet til den fra huset.

En anden vigtig overvejelse handler om terrassedækkets højde over terræn. Er der tale om et etplanshus, giver det sig selv, at terrassen er nogenlunde i niveau, måske med et enkelt trin ned.

Uanset hvad bør terrasseplanet altid være hævet mindst 10 cm over terræn, uanset hvordan underlaget er konstrueret.

Ældre huse i mere end et plan har ofte høj stue. Her kan man enten bygge hele terrassen i plan med stuegulvet og så føre en trappe videre fra terrassen og ned til haven.

Det kan også være meget effektfuldt med en terrasse i flere planer, således at det øverste plan f.eks. indrettes med spiseplads og plads til grill, mens et nedre plan i niveau med plænen indrettes med f.eks. loungeområde eller flugtstole.

En høj terrasse kræver selvsagt en dyrere og mere kompliceret konstruktion, hvor dækket bæres på stolper.

Ligger huset på en skrånende grund, skal det også tænkes ind i terrassekonstruktionen, men det kan i sig selv give spændende muligheder for at skabe en dramatisk terrasse. Hævede terrasser over en vis højde skal forsynes med værn.

Størrelse og funktion
Før man lægger sig fast på, hvilken størrelse terrassen skal have, er det en god idé at husejeren beslutter, hvad den skal bruges til.

Skal den bruges som spiseplads, så bør der være god plads rundt om det tiltænkte terrassebord – gerne mindst 80 cm og ekstra plads til ganglinjer. Husk også at sætte rigelig plads af til grill, parasol, krukkeplanter, og hvad man ellers gerne vil have stående.

En terrasse er relativ dyr pr. m2, men det er også irriterende med en terrasse, hvor man skal kante sig rundt.

Den minimale terrasse kan bare give plads til bord og stole i caféstørrelse og måske et par krukker, mens den overdådige terrasse rummer spiseplads, loungeområde, solplads, udekøkken og højbede.

Det er vigtigt at tegne terrassen præcist op. Det gør det også nemmere at regne på materialeforbruget og sikre sig, at den kan rumme alt det, kunden drømmer om.

Omvendt er det også rent arkitektonisk vigtigt, at terrassens størrelse tager hensyn til husets og havens størrelse og udformning.

Det giver dog stadig mulighed for at lege med terrassens udformning i form af højdespring, forskydninger i plan eller et forløb, der følger huset hele vejen rundt. En terrasse behøver heller ikke nødvendigvis bestå af lutter rektangulære former.

Det er kun fantasien og budgettet, der sætter grænser for udformning af terrassen med hensyn til detaljering i form af gelænder, kanter og fikse detaljer som indbyggede højbede, trapper eller siddepladser.

Det er dog altid en god idé at tage hensyn til husets stil, materialer og farvesætning. Valget af terrassebrædder handler ikke kun om budget, men også om farver.

Trykimprægnerede brædder kan farves med en indfarvet olie, mens hårdttræ kan fås i flere nuancer fra ipés rødbrune mahognilook over bilingas og garapas gyldne farver og til egetræ, der nærmest er lys beige.

Alle hårdttræssorter vil med tiden patinere til en sølvgrå overflade, hvis de ikke afrenses og oliebehandles hvert år.

15/5 2024