Vinder Tømrerprisen for stor kreativitet og vilje til at omsætte dagens vilkår til praksis
Tømrerprisen 2024 er blevet uddelt til Arkitektfirmaet Dorte Mandrup og hovedentreprenør Einar Kornerup for byggeriet af det borgerrettede Sundhedshus
Byggebranchen befinder sig i en dynamisk tid, hvor krav fra mange sider forandrer byggeriets vilkår. Samfundet bevæger sig mod en grøn fremtid med balance i forbrug af ressourcer og energi, samt begrænsning af CO2-udslippet.
Sundhedshuset er et eksempel på, hvordan alle disse ønsker og lovkrav kan omsættes til praksis i et konkret byggeri. Et byggeri, der desuden har et meget specifikt formål med deraf følgende mange krav til bygningens indretning og funktion.
Bygherren, Københavns Kommune, havde et meget klart ønske ved udbuddet. Der skulle bygges mest muligt i træ og bæredygtigt.
Det ønske har arkitektfirmaet Dorte Mandrup opfyldt, hvilket ses tydeligt inde i huset. Der er træ overalt.
Bærende trækonstruktioner og træ på indvendige overflader og gulve. Receptionsområdet med en bærende konstruktion af 15 meter høje 3-charniers limtræsrammer skaber en helt særlig dynamik i rummet, hvor næsten svævende mødelokaler stikker ud i rummet.
Skjult i etagedækkene finder man en hybridkonstruktion af ’Brettstapel’ og beton, hvor Brettstapel er træelementer udført i træ, der normalt ville blive anvendt til paller, spån eller flis.
Lysindfaldet i receptionsområdet skaber hele tiden nye indtryk for husets medarbejdere og gæster. Teglsten er genbrugt i videst muligt omfang til de murede dele af byggeriet.
Samlet set finder Priskomiteen at arkitekt og entreprenør har udvist stor kreativitet, vilje og energi for at omsætte dagens vilkår i byggeriet til praksis.
Samt at resultatet er blevet et meget smukt og funktionelt hus, der vil opfylde husets formål – et hus for borgere og sundhed – i mange år fremover.
Tømrerprisen 2024 uddeles til arkitekt og hovedentreprenør som en anerkendelse af, at man i et godt samarbejde har skabt en bæredygtig og smuk bygning, hvor træet dominerer og imponerer.
Sundhedshuset har helt specifikke formål hvor kost og motion er hovedfaktorer i behandlingen af borgere med diabetes og hjertesygdomme. Københavns Kommune ønskede desuden som bygherre at Sundhedshuset skulle bygges så bæredygtigt som muligt og gerne i træ.
Opdraget til arkitekten
Bydelen, der bl.a. rummer De Gamles By, har byens bevågenhed og har altid har rummet de syge, svage, børn og gamle.
Dorte Mandrup har med respekt for området og fokus på æstetik tegnet et hus, der både rummer de ønskede faciliteter, er en oplevelse at besøge og i høj grad benytter træs mange muligheder.
Bygningen er med den organisk buede form delt i tre elementer, hvor bygningen møder borgere og brugere i et rum der er åbent til kip. Fra det imponerende indgangsparti er der frit udsyn 15 meter op til kip.
Besøgende vil udefra måske ikke tænke bygningen som værende en bygning i træ. Men så snart man er inde ændrer man mening. Fra dette åbne midterparti er der adgang til bygningens to øvrige dele.
Hovedentreprenøren Einar Kornerup har i samarbejde med arkitekterne omsat tegningerne til virkelighed.
Huset rummer mange elementer og detaljer, der måtte laves anderledes end vanligt. Det gode håndværk har været med hele vejen.
Tømrerprisen er indstiftet og finansieret af Kirsten og Freddy Johansens Fond.
Tidligere prismodtagere
2009: The Scandinavian Golf Club i Farum
2011: Pier i Svanemøllebugten i København
2012: Kræftpatienternes Hus Hejmdal i Århus
2014: Hotelfløjen på Forsikringsakademiets kursus- og konferencecenter Rungstedgaard i Nordsjælland
2015: Forskning i krydslamineret træ, CLT
2016: Frilandsmuseet i Lyngby, genopførelse af Stenstruphuset
2017: Danmarks Tekniske Universitet Bygning 201
2018: Besøgscenter ved Hammershus Borgruin
2022: Zoolab / Zoologisk Have København
2023: Nyboder / Jakon
-dc