Kalksandsten redder tidsplanen for 14.300 m² seniorfællesskab i Odense
I Odense NV står 52 af i alt 156 boliger færdige i det nye seniorbofællesskab kaldet Snestrup Have. Det var dog tæt på at blive udskudt på grund af lang ventetid på materialer, men med Silka kalksandsten fra Xella blev tidsplanen blev overholdt
Materialemangel har længe været en udfordring i alle afkroge af bygge- og anlægsbranchen, hvor hver fjerde virksomhed ifølge Dansk Industri er produktionsbegrænset. Da 156 seniorboliger skulle opføres i det nye område Snestrup Have i Odense, havde man først planlagt at konstruere de bærende vægge i letbeton, men planerne ændrede sig med meldingen om, at der var 18 måneders ventetid på leverancer.
- Materialeknaphed er en udfordring for mange leverandører i en vis udstrækning, men en udskydelse af projektet med 1,5 år ville medføre store økonomiske konsekvenser. For at overholde tidsplanen gik vi derfor væk fra at bruge letbeton til de bærende vægge og lavede i stedet en aftale med Xella om at bruge deres Silka Kalksandsten. Vi kender produktet samt dets kvaliteter og blev samtidig garanteret langt hurtigere levering, siger totalentreprenørens afdelingschef hos CJ A/S, Kristian Lundfold.
Ingen kraner og tilpasningsdygtigt materiale gjorde det nemmere
Silka Kalksandsten har også gjort arbejdet lettere for montørerne, der kan anvende en minikran fremfor almindelig kran og samtidig justere blokkene løbende – direkte på byggepladsen.
- Grundet størrelsen på Silka-blokkene har vi kunnet undlade at opstille en almindelig kran og i stedet nøjes med en minikran. Det gør arbejdet langt mindre omstændeligt for os montører, og der optages ikke en masse plads på byggepladsen, lyder det fra Ricco Jensen, direktør for AKAA, der fortsætter:
- Samtidig kan vi lave løbende tilpasninger selv med flere dages mellemrum, hvor vi direkte på byggepladsen kan lave tilskæringer af Silka-blokkene. Det er ikke på samme måde muligt med letbeton, hvor vi ville være nødsaget til at bestille nyt materiale hjem og vente mange måneder på at kunne fortsætte arbejdet.
Mindre fugt og støj
Silka har en større massefylde og vejer derfor mere end letbeton, hvilket betyder, at man ikke behøver at opsætte dobbeltvægge. Det er med til at mindske risikoen for potentielle fugtskader i boligerne. Derudover bruges der Silka Sound-blokke, hvis densitet giver en støjdæmpende effekt.
- Vores beslutning om at ændre materiale til Silka medfører også nogle klare fordele for beboerne. Med Silka slipper vi nemlig for at lave dobbeltvægge, som er meget sensitive overfor fugt. Samtidig gør densiteten af Silka-blokkene dem ret unikke, fortæller Kristian Lundfold.
- Der er ikke et tilsvarende produkt, der er så lydisolerende som Silka Sound-blokke. Derfor bruges de ved samtlige lejlighedsskel for at mindske lydchikaner mellem naboerne. Så beboerne i Snestrup Have får også stor glæde af, at man har brugt Silka fremfor letbeton, tilføjer han.
-dc