LCA
LCA
scroll
Berøringsfri betjeningsplade er en gevinst for miljøet, bankbogen og hygiejnen Mathias Riise Johansen og Jonas Busch i Geberits showroom i Albertslund.

Berøringsfri betjeningsplade er en gevinst for miljøet, bankbogen og hygiejnen

På handelsskolen Niels Brock i København har Riise Vvs løst flere aktuelle udfordringer med installationen af en berøringsfri betjeningsplade fra Geberit, der øger hygiejnen, samtidig med at skolen undgår stillestående vand

Hos Riise Vvs har man arbejdet med vedligeholdelse af Niels Brock i flere år. Under coronanedlukningen blev Mathias Riise Johansen fra Riise Vvs kontaktet for at optimere hygiejnen på toiletterne. Efter rådgivning fra sanitetsvirksomheden Geberit, der dagligt arbejder med at optimere hygiejnen, installerede Mathias Riise Johansen den berøringsfrie betjeningsplade Sigma80 fra Geberit på skolens toiletter, som har flere positive sideeffekter.

- Når jeg arbejder på et projekt, prøver jeg altid at se på det store billede. Derfor blev jeg positiv overrasket, da jeg lærte, at Sigma80-betjeningspladen også løste andre udfordringer, såsom stagnation, når skolen holder lukket i længere tid eksempelvis i sommerperioden. Det smarte med betjeningspladen fra Geberit er, at den kan indstilles til et automatisk skyl, så man undgår stagnation i rørføringen, der er én af de helt store syndere, når det kommer til bakterie- og Legionellaudvikling, fortæller Mathias Riise Johansen.

Problemet med stagnation opstår, når der ikke løber vand igennem vandrørene i længere perioder. Vandprøver fra stillestående vand viser højere koncentrationer af metaller som nikkel, bly og zink. Udover metallerne, der optages i kroppens organisme, danner stillestående vand også yngleplads for bakterier såsom Legionella pga. de ændrede temperaturer i rørføringen.

Spilder adskillige liter vand
Ved at installere Geberits Sigma80-betjeningsplade, der kan kodes til at lave automatiske skyl, når toiletterne ikke er i brug, kommer der gennemskylning af vandrørene. Spørger man Mathias Riise Johansen, hvor udbredt stagnation er, er svaret klart:

- Det er helt klart min fornemmelse, at mange ikke er opmærksomme på bakterieopbygningen i selve drikkevandet efter længere lukkeperioder, og hvad stagnation betyder for vandregningen, som flere også den seneste tid er blevet mere opmærksomme på.

- I dag bruger mange institutioner adskillige liter vand på at skylle igennem efter længere lukkeperioder. Det er både dyrt og ikke særlig miljøvenligt, og det er heller ikke optimalt for vandkvaliteten, da der stadig vil være bakterier i vandet i en god rum tid efter, siger Mathias Riise Johansen.

Bliver bare et enkelt rum ikke brugt i en længere periode, vil der forekomme stagnation, med mindre der er installeret et automatisk skyllesystem. Derfor er stagnation en realitet for især offentlige institutioner som skoler og hospitaler, men det gælder også for ejendomme som arbejdspladser og ferieboliger.

Valgte Geberit på grund af stor driftssikkerhed og viden
Da Mathias Riise Johansen skulle vælge sanitære produkter til at fremtidssikre Niels Brocks toiletter, var han ikke i tvivl om, at han ønskede produkter fra Geberit. Skolens toiletter havde allerede Geberits markedsførende cisterner, så det var oplagt også at installere deres betjeningsplader. Tilmed tilbød Geberit et bredt udvalg af berøringsfrie betjeningsplader.

- Jeg valgte Geberit, fordi jeg synes, de er længst fremme på teknologi og design – og så tilbyder de 50 års reservedelsgaranti på deres betjeningsplader. Jeg har tidligere arbejdet med Geberit og jeg ved, at de har stor driftssikkerhed og viden. Det er både vigtigt for mig som vvs’er og for bygningens ejer, fortæller Mathias Riise Johansen fra Riise Vvs.

50 betjeningsplader på Niels Brock
Jonas Busch, teknisk salgskonsulent hos Geberit, har samarbejdet tæt med Mathias Riise Johansen på projektet og har også været ude på skolen flere gange. 

- Inden projektets opstart inviterede vi Riise Vvs ud til vores showroom i Albertslund, hvor Mathias Riise Johansen fik en grundig introduktion til Sigma80 betjeningspladen og de forskellige indstillinger heriblandt det automatiske skyl.

- Her kunne vi sammen kode den og måle effekten såsom vandforbruget ved de forskellige skyl, uden at genere nogen. Bagefter delte vi en video, så montørerne kunne se, hvordan de nemmest installerede betjeningspladen, fortæller Jonas Busch.

I dag har skolen på Nørre Voldgade 34 allerede fået installeret over 50 Sigma80 betjeningsplader, der er berøringsfrie og bidrager til øget hygiejne. Her er det nok at otte af betjeningspladerne på den øverste etage er indstillet til at skylle automatisk og derved lave forbrug på stigestrengende for resten af installationen.

Det bidrager til, at stagnation ikke opstår, for eksempel under den kommende sommerferie. Over de kommende år er det planen at installere Sigma80 betjeningsplader på flere af Niels Brocks øvrige skoler.

-dc

9/6 2023