
Bygningspuljen er underfinansieret
Energistyrelsen prioriterer varmepumpetilskuddene i den kommende ansøgningsrunde til Bygningspuljen.
Af Dan Bjerring
Ifølge Energistyrelsen kommer varmepumperne frem i køen af ansøgere til den kommende runde af Bygningspuljen. Det sker, efter at Energistyrelsen er blevet forpligtet til, at minimum 60 procent af tilskudskronerne går til projekter, der indeholder varmepumper.
Og der er ros til Energistyrelsen fra TEKNIQ for at gøre en ekstra indsats for varmepumpe-projekterne, som giver en hurtig gevinst i forhold til at reducere CO2-udledningen og giver lavere varmeudgifterne for den enkelte husejer.
Konsulent i TEKNIQ, Carsten Essler Helmer, kalder det ’meget positivt’, at man vil prioritere varmepumperne særskilt, og at det derfor er helt rigtigt set at fokusere tilskuddene på de områder, hvor de kan gøre størst gavn.
Ansøgningsrunde i september
Ansøgningsrunden begynder senere i september, hvor sagsbehandlingen sker efter først-til-mølle-princippet, ligesom ved de foregående runder.
Denne gang vil Energistyrelsen dog holde et skarpt øje med, at der rent faktisk er nok varmepumpeprojekter i bunken til at opfylde kravene om tilskud via Bygningspuljen. Samlet set skal minimum 60 procent af årets tilskudsmillioner gå til varmepumpeprojekter, mens resten kan gå til eksempelvis nye døre, vinduer og ekstra isolering hos boligejerne.
Færre penge i puljen
I forårets ansøgningsrunde forsvandt tilskudsmillionerne hurtigere, end nogen havde drømt om. Det tog kun 12 timer, men flere end 80.000 forsøgte i løbet af dagen, at få del i tilskuddet. Men kun cirka 10 procent fik held med deres forehavende og dermed penge fra Bygningspuljen.
Siden da er tilskuddet sat yderligere ned til cirka 19.000 kroner til en A+++-varmepumpe i et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvadratmeter. Håbet fra regeringens side er, at det kan få spredt de resterende tilskudsmillioner ud på flere boligejere.
Mange får ikke tilskud
Alligevel mener TEKNIQ’s konsulent, at der sandsynligvis er en del ansøgere, som ikke får tilskud i år:
- Vi oplever, at Energistyrelsen er meget opmærksomme på problemerne hele vejen igennem og løbende forsøger at justere i vilkårene for tilskud. Men det grundlæggende problem er, at området er underfinansieret i forhold til behovene og interessen hos danskerne. I 2022 er der lagt op til, at Bygningspuljen bliver væsentligt mindre, hvilket er et kæmpe problem, som jeg håber at politikerne er opmærksomme på i forhandlingerne, siger Carsten Essler Helmer.
Dato fortsat ukendt
Bygningspuljen for 2021 er samlet set på 675 millioner kroner inklusive administrationsomkostninger.
Første ansøgningsrunde var 7. april, hvor der i udgangspunktet var afsat 250 millioner kroner, mens årets sidste runde gennemføres i løbet af september. Energistyrelsen har endnu ikke offentliggjort en præcis åbningsdato for ansøgningsrunden.