scroll
Guide: Sådan fjerner du kalk

Guide: Sådan fjerner du kalk

ANNONCE: Der er kalk i vandet, uanset hvor du bor, men mængden kan variere alt efter din geografiske placering.

Nogle mennesker, der bor ude på landet, oplever, at de aldrig nogensinde har brug for at fjerne kalk, mens byboere kan døje med det flere gange om måneden.

Hvis du oplever store samlinger af kalk, og gerne vil blive klogere på, hvordan du fjerner det, skal du læse med her.

Fjern kalk løbende

Det bedste, du selvfølgelig kan gøre, er at fjerne kalk løbende. Hvis du lader det hobe sig op, bliver det først besværligt at komme af med. Bor du inde midt i København, oplever du garanteret ofte store samlinger af kalk. Der er forskellige måder, du kan forebygge det på, men det kan også være en god idé at gå det hele igennem hver anden eller tredje uge.

Kalk samler sig de steder, du bruger vand. Det vil altså sige i bruseren, i din elkedel og andre apparater, vand løber igennem. Ofte er kalken det, der er tilbage, når vandet er fordampet. Selvom kalk ikke er decideret farligt, er det dårligt for apparater, og det er ikke sundt i længden.

Sådan kan du forebygge kalkopbygninger

Du kan forebygge kalkopbygninger ved at tørre vandet væk efter dig. Hvis du tørrer din bruser af efter hvert eneste bad, vil der være mindre kalk tilbage. Du kan evt. have et bestemt håndklæde, du bruger udelukkende til dét formål.

Du kan også overveje at anskaffe dig et filter, hvis det er muligt med din ejendom. Du kan følge enhver guide til at fjerne kalk og stadig døje med det, for nogle placeringer er desværre bare uheldige.

Vær forsigtig med dit vand og tør af efter dig, så burde du ikke knække nakken over ugentlig kalkfjernelse.

Vær forsigtig med kalkfjernemidler

Der findes mange kalkfjernemidler på markedet, du kan vælge imellem, og det kan være utrolig praktiske – men pas på og læs grundigt på dem, inden du bruger dem.

Hvis du for eksempel skal fjerne kalk fra marmoroverflader, kan du ikke bruge almindelige de kalkfjernemidler. Det vil også ødelægge marmorren, da begge dele er en stenart.

Kalkfjernemiddel er rengøringsmiddel, og du skal sætte dig ordentligt ind i det, inden du tager det i brug. Vær altid forsigtig, når du arbejder med ukendte kemikalier, og tag de korrekte forholdsregler.

Automatisk kalkfjernelse i diverse maskiner

Fordi kalk er sådan en stor udfordring for rigtig mange mennesker, er det i dag indbygget i mange maskiner, at de helt automatisk skal bede om kalkfjernelse efter en given periode.

Selvom du bor ude i provinsen, og aldrig døjer med kalk, kan det være, du har kaffemaskiner eller andre apparater, der beder om automatisk kalkfjernelse. Det kan være en hovedpine og en irriterende udgift, men det er en nødvendig indbygning, der skal sikre produktets levetid i alle områder.

Du kan finde instruktioner til kalkfjernelse af din maskine på nettet eller på producentens hjemmeside. Følg den nøje og få det overstået, så du kan komme tilbage til at bruge den, som du plejer.

24/6 2022
 • Regeringen har fortsat fokus på varmepumper

  Regeringen har fortsat fokus på varmepumper

  politik ›Klima-, energi- og forsyningsministeren erklærer sig ’meget opmærksom på en god balance mellem de kollektive og individuelle opvarmningsformer’
 • Færre tekniske virksomheder – de slår sig sammen

  Færre tekniske virksomheder – de slår sig sammen

  byggeri ›En ny analyse fra TEKNIQ viser, at flere virksomheder vælger at slå sig sammen i de tekniske brancher
 • LA-forslag om fradrag for varmepumper får ikke flertal

  LA-forslag om fradrag for varmepumper får ikke flertal

  politik ›Liberal Alliance har stillet forslag i Folketinget om at omdanne Varmepumpepuljen til en fradragsordning. Regeringen og de røde partier stemmer forslaget ned
 • Pas på det varme vand i boligerne

  Pas på det varme vand i boligerne

  kloak-afvanding ›Hvis varmtvandssystemet i boligforeningen ikke er sundt, kan det medføre Legionella-bakterier i vandet, og det kan føre til den alvorlig legionærsygdom. Derfor er det vigtigt at have styr på vandsystemet
 • Ahlsell indtager Aarhus

  Ahlsell indtager Aarhus

  vvs ›Efter påske åbner en helt ny og stor håndværkerbutik i Risskov, og Ahlsells nuværende butik i Åbyhøj har netop fået et markant løft. Ahlsell er også på vej med et nyt koncept, hvor kunderne kan handle i butikkerne døgnet rundt
 • Vvs-firma udvider forretningen i Nordjylland

  Vvs-firma udvider forretningen i Nordjylland

  vvs ›Den nordjyske ventilationsvirksomhed Vestergaard Ventilation er fra d. 1. april 2024 en del af Ib Andersen Vvs, som er en del af InstallatørGruppen
 • CO2-tallet er lige så vigtigt som prisen

  CO2-tallet er lige så vigtigt som prisen

  vvs ›Ny digital løsning til byggeriet og industrien viser produkters CO2-udledning på linje med prisen. Det gør vanskelig klimadokumentation tilgængelig, så det er nemt at vælge produkter på baggrund af bæredygtighedsdata
 • World Plumbing Day er lige om hjørnet

  World Plumbing Day er lige om hjørnet

  vvs ›Vvs-arbejdet har en helt afgørende betydning for menneskers sundhed, trivsel og daglige rutiner i hele verden. Det sætter World Plumbing Council fokus på den 11. marts, hvor organisationen afvikler den årlige 'World Plumbing Day' for 25. gang