STARK: byggevirksomheder fortsætter med at miljørapportere

STARK: byggevirksomheder fortsætter med at miljørapportere

Danske byggevirksomheder fortsætter deres arbejde med ESG, selv om EU-beslutningen giver et muligt pusterum

Flere kunder i STARK var i gang med at teste og implementere et helt nyt værktøj, der kan lette dataindsamlingen til scope 3 ESG rapporteringskrav i EU, da EU den 3. april besluttede at udskyde kravene til virksomhederne om at indrapportere på miljø- og bæredygtighedsområdet (EU Omnibus-forslag).

-Det var i første omgang lidt af en mavepuster i forhold til udviklingen og lanceringen af vores nye værktøj, der letter indsamlingen af CO2-data til scope 3 for vores kunder.

Vi spurgte kunderne: Hvad nu? Overraskende nok valgte alle de kunder, der allerede var godt i gang med rapporteringen, at fortsætte arbejdet.

Kun ganske få kunder, der ikke tidligere har rapporteret, valgte at sætte deres indsats på pause som følge af EU's udskydelse, siger bæredygtighedschef i STARK, Kristian Fribo, og fortsætter: 

-Vi oplever, at langt de fleste virksomheder, der har sat arbejdet i gang, fortsætter. Derimod venter nogle virksomheder, som endnu ikke er kommet i gang, til EU's nye fastsatte dato for ESG rapportering”.

Danmarks største distributør af byggematerialer støtter den grønne omstilling i byggeriet og indsamler data for at blive mere datadrevet på ESG agendaen. Dette sikrer, at både STARK og deres kunder kan prioritere de indsatser, der bedst minimerer påvirkningen på klima, miljø og samfund, trods EU-omnibus.

Da over 95 % af CO2-aftrykket hos byggefirmaer ligger i scope 3, bliver valget af byggematerialer afgørende for at mindske klimaaftrykket.

Ved rapportering kan man vælge den udgiftsbaserede metode, hvor man ser på, hvor mange penge der bruges på forskellige materialekategorier. Dette ganges med en emissionsfaktor for at få et samlet CO2-tal.

En mere præcis metode er den aktivitetsbaserede metode, som STARKs nye værktøj bruger og gør tilgængelig i STARK KlimaLog.

Her får man præcise fossile og biogene CO2-data for hver enkelt vare, der er købt, og kan præcist se CO2-resultatet af de produktvalg, der træffes. Dataen kommer fra de mere end 263.000 varer, som virksomheden har indhentet emissionsdata for.

-I Danmark træder nye regler i bygningsreglement i kraft 1. juli, hvilket stiller nye danske krav til byggebranchen på miljøområdet. Så selv om EU har udskudt ESG rapporteringskravet, så kan man ikke hvile på laurbærbladene i byggebranchen, pointerer Kristian Fribo.

14/5 2025