Kalk i vand kan koste boligforeninger dyrtLagur vil forhindre kalkaflejringer uden at ændre på vandets kemi. Foto: Lagur.

Kalk i vand kan koste boligforeninger dyrt

Kalk i vand er en god ting, bare ikke når den generer vandvarmere, toiletter og mere. Det kan nemlig både betyde øgede udgifter til energi og udskiftning af tilkalkede installationer

- Vi har godt vand i Danmark, og det skal vi holde fast i. Der findes ikke mange steder i verden, hvor du kan åbne for vandhanen og drikke vandet uden problemer, siger Simon Sørensen, direktør og medstifter af Lagur, der har specialiseret sig i kemifri vandteknologi.

På Netværksdagen vil de vise deres løsninger, der, helt uden brug af kemi, kan være med til at sikre, at kalken i det danske vand ikke ødelægger boligforeningernes installationer.

- Vi vil gerne eliminere kalkgener uden at ændre på vandets kemi, for vores vand er verdensklasse, og det skal vi ikke ændre på. Samtidig er det sundt for kroppen at få kalk ind, når man drikker et glas vand – det samme gælder dog ikke for ting som vandhaner, toiletter eller vandvarmere, fortæller Simon Sørensen.

Klassisk blødgører man vandet ved hjælp af ionbytning, men det giver mere natrium i vandet, og det øger ledningsevnen og korrosion i vandet. Derfor bruger Lagur blandt andet magnetisme til at ændre på vandets fysiske form.

- Ved hjælp af magnetisme kan vi sikre, at kalket har meget svært ved at binde sig til f.eks. varmelegemer, og vi har en patenteret metode, der sikrer, at den ændring er stabil i op mod 100 timer. Rigeligt til, at vandet kan komme igennem installationer og ud igen, siger Simon Sørensen.

På Netværksdagen vil de gerne vise og fortælle mere om den teknologi. For udover at den kan forhindre installationer i at kalke til, så kan den også sikre, at der både spares vand og energi, når vandet skal opvarmes.

- Når varmelegemer kalker til, så kræver de mere energi for at opvarme vandet til den ønskede temperatur, og hvis sensorerne samtidig også kalker til, så kan de ikke måle den rigtige temperatur, og så opvarmes vandet til for høje temperaturer. Igen et ressourcespild, pointerer Simon Sørensen.

Han fortæller, at f.eks. et 3 mm lag af kalk på et varmelegeme i en vaskemaskine kan betyde et merforbrug på 25% strøm.

Simon Sørensen fortæller, at deres teknologi er energivenlig og kun koster omkring 1kWh i døgnet, og at den stort set er vedligeholdelsesfri.

Han slutter af med at fortælle, at de holder et indlæg på Netværksdagen, der handler om vigtigheden af at sikre, at installationer som f.eks. toiletter fungerer. Et løbende toilet kan hurtigt koste op mod 1000 kr. om året i vand, og i en boligforening på 50 lejligheder bliver det små 50.000 kr.

- Samtidig spilder vi masser af godt dansk drikkevand, bare fordi svømmeren i toilettet er kalket til, slutter Simon Sørensen.

17/11 2023
  • Stor stigning i udbud af ejerboliger giver arbejde til håndværkerne

    Stor stigning i udbud af ejerboliger giver arbejde til håndværkerne

    tilbygning ›For landets håndværkere er temperaturen på boligområdet og salget af boliger en vigtig faktor for aktivitetsniveauet
  • Fodboldbanen holder på vandet

    Fodboldbanen holder på vandet

    kloak-afvanding ›Nu skal Frederiksberg Stadion ikke bare lægge jord til fodbold. Arkil har etableret et stort bassin til regnvand for Frederiksberg Kommune, og dermed fungerer boldbanen snart også som klimasikring
  • Transporthelvede truer for benzin- og dieselbiler

    Transporthelvede truer for benzin- og dieselbiler

    biler-til-byggebranchen ›De danske kommuner får mulighed for at forbyde køretøjer med forurenende udstødning i afgrænsede områder i de danske byer
  • Dansk arbejdsmarked oversat til flere sprog

    Dansk arbejdsmarked oversat til flere sprog

    politik ›Arbejdstilsynet vil styrke udenlandske medarbejderes viden om regler og rettigheder, når de arbejder i Danmark Det skal gøres nemmere for udenlandske medarbejdere at orientere sig om deres rettigheder og søge indflydelse på deres arbejdsmiljø
  • Præstø skal kystbeskyttes – og alle skal bidrage

    Præstø skal kystbeskyttes – og alle skal bidrage

    kloak-afvanding ›En plan til 23 millioner kroner med diger og højvandsmure til at beskytte Præstø by mod fremtidens stormfloder tager nu første skridt fra plan mod realisering. Målet er at projektets diger og højvandsmure kan stå klar i Præstø i 2027
  • Debat: Klimasikringens æra er på vej

    Debat: Klimasikringens æra er på vej

    kloak-afvanding ›Oversvømmelser fra regnvand eller havvand gør behovet for at beskytte samfundet mod store vandmængder mere aktuelt end nogensinde, mener Jesper Malm, chef for politik og kommunikation Bygherreforeningen MorGen Energy.
  • Mange opgaver for håndværkere med klimasikring

    Mange opgaver for håndværkere med klimasikring

    facader ›Næsten 20 procent af danske boligejere overvejer at foretage investeringer i klimasikring. Men der er barrierer, der ligger i vejen
  • Bedre arbejdsmiljø på byggepladsen

    Bedre arbejdsmiljø på byggepladsen

    byggeri ›Ny guide fra BFA Bygge & Anlæg viser, hvordan virksomhederne selv kan gå i gang med at forbedre arbejdsmiljø og effektivitet med fokus på ledelses og ansattes adfærd