Aktuelle nyheder - EntreprenørMateriel

Fik specialdesignet tonstung sav til renoveringen af ’Danmarks første skyskrabere’ Hver blok tager ca. ét år at renovere, så facade-savene har masser af arbejde forude endnu.

Fik specialdesignet tonstung sav til renoveringen af ’Danmarks første skyskrabere’

Danmarks første højhuse, Bellahøjhuse, renoveres lige nu. En specialudviklet sav på et ton blev udviklet af Hilti og LH Hockerup over et halvt år, og i dag mindsker saven spildtiden på facaderenoveringen markant for hovedentreprenøren Enemærke & Petersen

Del artiklen på

På Danmarks højeste bakkedrag, Bellahøj, skal 28 ikoniske højhuse renoveres. AKB renoverer nu – som det første ud af de fire boligselskaber, som udlejer Bellahøjhuse. Før entreprenøren Enemærke & Petersen kunne renovere facaderne, krævede det dog et halvt års arbejde for M.Niemann Diamant, LH Hockerup og Hilti at designe en sav og ramme, som kunne skære Bellahøjs facader af:

- Ofte ser vi løsninger, hvor saven er spændt op i en lige bjælke og kører fra venstre til højre. Det betyder, at den tonstunge sav skal flyttes rigtig mange gange i løbet af en dag, forklarer Anders Lisbjerg, der er projektchef hos Enemærke & Petersen, og fortsætter:

- Vi satte os for at finde en ny, innovativ løsning, hvor saven kan skære diagonalt hen over facaderne. Så skal den kun flyttes to gange pr. dag. Det betyder, at vi optimerer arbejdsprocessen med facaderne. Lige nu prøver vi dette set-up af på den første blok, og vi forventer herefter, at vi kan mindske spildtid med flytning af saven væsentligt.

Den runde sav er næsten én meter i diameter med en diamantklinge. Den skærer ca. 19 cm af højhusfacaderne. LH Hockerup har i samarbejde med Hilti designet saven, og i dag er i alt fem save klar på byggepladsen. Arbejdet med nedskæring af facaderne kan dermed udføres på en meget effektiv måde.

Enemærke & Petersen skal renovere seks boligblokke på Bellahøj med hovedsageligt treværelseslejligheder.

Kun to adgangsveje
Det er ikke en simpel opgave at renovere, hvad der i sin tid blev kaldt for ’Danmarks første skyskrabere’, da højhusene blev bygget for 70 år siden.

– Når vi renoverer i højden, skal vi være knivskarpe på processen, så på Bellahøj ligger mange timers intense drøftelser og analyser for at få de optimale arbejdsprocesser og produktionsprocesser på plads, siger divisionsdirektør Lars Sindal Kristiansen:

Det er især koordineringen af de materialer, der skal op i højden, der har været stor fokus på, fortæller divisionsdirektøren.

- Der er kun to adgangsveje, nemlig to materialehejser, til at få materialer op og ned, når de skal ind i bygningen til de indvendige arbejder. Det betyder, at vi arbejder yderst fokuseret med tidsplanerne, da alle faggrupper bliver afhængige af, at materialerne kommer til tiden, siger han.

Bellahøjhuse

- Københavns kommune tog i 1944 initiativ til en arkitektkonkurrence mhp. at opføre nye og moderne boliger på Københavns højeste bakkedrag, og arkitekterne Tage Nielsen og Mogens Irming vandt konkurrencen for bebyggelsesplanen.
- AKB’s højhuse, der netop nu bliver renoveret, er tegnet af Svenn Eske Kristensen.
- I 1951 blev første spadestik taget, og i 1956 stod de 28 punkthuse færdige.
- Husene består af 1300 lejligheder fordelt på 1 til 5 værelser. De har mellem 8 og 13 etager.
- Fire almene boligselskaber udlejer boliger på Bellahøj: AKB, FSB, AAB og SAB.
- Arkitema er totalrådgiver for renoveringsprojektet for AKB Bellahøj, med Niras som underrådgiver.

-dc

Læs mere om EntreprenørMateriel

21/10 2022
EntreprenørmaskinerBrancheforeningByggerådgivningContainerContainer, BrugteContainer, IsoleretContainer, KøbContainer, LejeDræningHavnerenoveringHejsHydrauliske pumperKran UdstyrKranerLifteLiftudlejningLøfteudstyrMaskinstyringMaterielopbevaringMinilæsserNaturgenopretningNedskæring og demonteringOversvømmelserRullestilladsSalg af lifteSandafretter til minigraverSaxliftStigerStilladserTeleskoplæsserUdlejningVakuumløfterTilføj dit firma her.
Send en mail.