bygma
bygma
scroll
Kæmpesav trimmer toppene i Danmarks største barokhave Syv savklinger hver med en diameter på 70 cm. Totalt har saven en arbejdsbredde på 3,66 meter

Kæmpesav trimmer toppene i Danmarks største barokhave

En speciallavet sav med hele syv klinger skal fremover lette arbejdet i Fredensborg Slotshave og få anlæggets træer til at stå knivskarpt. Før tog det seks uger at klippe en enkelt allé. Nu kan det klares på seks dage

Det rækker ikke med ’på lurenkig’ eller ’på øjemål’, når lindetræerne skal passes i det, der er kaldt Danmarks mest storslåede haveanlæg. Og lindetræer er der masser af i Fredensborg Slotshave i Nordsjælland, som er Danmarks største barokhave. De lange alléer stråler ud i stjerneform i det store haveanlæg, som er hædret med Europa Nostra-prisen for fremragende bevarelse af kulturarv.

- Så skal der også klippes lige, siger skoventreprenørerne Michael Andreasen og Jens Johansen.

Det gør deres mandskab nu med en special-sav i overstørrelse. Syv store klinger sidder på række og skærer overflødige grene af i toppen af alléerne fra 15 ned til 12 meter. Siderne af alléerne skæres i skarpe linjer fra slottet og ned til Esrum Sø og de andre retninger, som alléerne rækker ud i.

Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der har opgaven med at passe de lange alléer. Styrelsen har så givet tjansen videre til skoventreprenør Jens Johansen, som driver virksomheden JJ Skovservice i Store Heddinge. Han har passet hele skoven ved Fredensborg Slot, siden han første gang bød bedst på entreprisen for 18 år siden.

Via Rudkøbing til Fredensborg
I december 2019 begyndte Jens Johansen at samarbejde med Michael Andreasen, som er indehaver af Michael Andreasen Natur- og Landskabspleje i Slangerup. Sammen har de to entreprenører nu anskaffet den store sav, som lyder navnet Coup’eco Meteor T400.7700. Det er virksomheden Coup’eco, der sender det voldsomme trimmegrej ud fra fabrikken nord for Bordeaux i det sydvestlige Frankrig. I Danmark tager virksomheden Special Maskiner i Rudkøbing på Langeland sig af import og salg af Coup’eco.

- Tidligere klippede vi siderne i alléerne med en traktor monteret med klippemateriel. Toppen klarede vi ved hjælp af bomlifte og motorsav. Dengang tog det seks uger at klippe en enkelt allé med lift. Nu klarer vi det på seks dage med vores sav, som er monteret på vores Manitou-teleskoplæsser. Det giver en kæmpebesparelse ikke mindst at kunne klippe toppene, som vi gør nu, forklarer Michael Andreasen.

Snorlige med laser
Det gør det ikke alene at køre ad alléerne og lade de store savklinger snurre. Der skal også køres helt lige, så resultatet bliver perfekt. Det sørger en laser for.

- Vi har selv bygget laseren på teleskoplæsseren med klippehovedet, og det giver maskinføreren mulighed for hele tiden at holde maskinen præcis på linjen. Fra førersædet kan han holde øje med farvede lamper og korrigere retningen efter grøn eller rød. Maskinen nivellerer selv til lodret og vandret, og vi har mulighed for at indstille til savning i en bestemt vinkel, fortæller Michael Andreasen.

Den store Coupeco Meteor-sav er ikke lagervare hverken hos den danske importør, Special Maskiner eller på fabrikken i Frankrig. Den er den første af sin art i Danmark, og totalt er der kun produceret 15 klippehoveder. Foruden maskinen til Jens Johansen og Michael Andreasen er der senest leveret en for to år siden. Den kom til Japan. Andre Coupeco Meteor T400.7700 klipper og skærer alléer i det kæmpestore anlæg ved det berømte Versailles-slot udenfor Paris. Også træerne på Champs-Élysées centralt i den franske hovedstad lader sig smukkesere af Coupeco Meteor.

Saver hurtigere og bedre
Hverken Coup’eco eller Special Maskiner er nye bekendtskaber for de nordsjællandske skoventreprenører. Michael Andreasen har kendt Special Maskiner og direktør Lennart Ahlefeldt-Laurvig de seneste 15 år og har her købt forskelligt materiel. Og der står Coup’eco på et par af rotorhækkeklipperne hos Michael Andreasen Natur- og Landskabspleje i Slangerup.

- Coup’eco-savene bruges typisk på slotte med store anlæg og kun på slotte, hvor man er indstillet på at bruge ressourcer og energi på at holde anlæggene i topstand. De enkelte alléer ved Fredensborg Slot skal efter planen klippes hvert tredje år. Men det er muligt, at det faktisk kan optimere processen, hvis vi kører med maskinen hvert andet år. Så vokser toppene sig ikke så kraftige, og vi kan save hurtigere og måske også bedre, vurderer Jens Johansen.

-tmk

6/4 2022