bygma
bygma
scroll
Udrydder ukrudtet med varmt vandVed ukrudtsbekæmpelse i kommunale parker, på kirkegårde og i boligforeninger er de franske maskiners lave støjniveau en stor fordel. Det er helt nede på 29 dB, som svarer til lav hvisken.

Udrydder ukrudtet med varmt vand

Nomaco Danmark har fået ny import af franske maskiner til ukrudtsbekæmpelse med små mængder varmt vand og uden brug af damp, flammer eller pesticider

Omkostningerne er lave, vandforbruget er det samme, men temperaturen er høj, når maskin- og elbil-firmaet Nomaco Danmark ruller ud med sin nye import og gør kål på ukrudt på stier, gange, veje, pladser og andre steder. Hovedselskabet Nomaco Nordic har sikret sig agenturet for franske Oeliatec-maskiner til ukrudtsbekæmpelse både i Danmark, Norge og Sverige. Og dermed er der fløjtet til angreb på ukrudt ved hjælp af varmt vand.

- Metoden med at dræbe ukrudt med varmt vand anvendes også af flere andre producenter. Men Oeliatecs eldrevne anlæg bruger meget lidt vand. Og jo mindre vand, der skal opvarmes for at opnå det ønskede resultat, jo bedre bliver driftsøkonomien, forklarer direktør Benny Svenningsen hos Nomaco.

Den franske producent har udviklet maskiner til ukrudtsbekæmpelse i 17 år og har flere patenter, der anvendes ved bygningen af anlæggene. Og som er med til at distancere Oeliatec fra andre producenter på markedet.

Opvarmes under tryk
Et af patenterne gælder selve opvarmning af vandet, som foregår i en kedel under tryk og når op på 120 grader. Maskinen kan styre udgangstemperaturen og sænke det til 99 grader, som det rammer ukrudtet med. Og netop de 99 grader er den ideelle temperatur til at give ukrudtsbladene det termiske chok, der nedbryder cellerne og afliver ukrudtet.

- Varmt vand er langt bedre til ukrudtsbekæmpelse end damp eller flammer og det optimale, når der nu ikke må bruges pesticider længere. Oeliatec har et stort program, som sigter mod boligselskaber, kommuner, kirkegårde og anlægsgartnere. Det består af 11 forskellige modeller og spænder fra en lille, håndtrukken maskine med lanse til en komplet eldrevet Melex redskabsbærer med to-personers kabine og monteret med en specialfremstillet frontbehandlings-bom til både ukrudtsbekæmpelse, højtryksrensning og vanding, fortæller Benny Svenningsen.

Håndtrukken bekæmpelse
Alle modellerne har forskellige navne opkaldt efter øer i Bretagne i det vestlige Frankrig, og alle fås med ren el-drift. Den mindste er den håndtrukne Hoëdic CM Speeder, som ikke er større, end at den fint kan komme ind i for eksempel en atriumgård. Den lille maskine fungerer nærmest som en trækvogn, men det lave vandforbrug og en 300 liters vandtank sikrer høj kapacitet. Maskinens batteri giver otte timers drift og oplades på blot få timer.

Benny Svenningsen forudser, at den mest solgte i Danmark formentlig vil være Houat, som er designet til at køre med på en trailer, eller på en elektrisk bil som for eksempel Melex. Den har som noget unikt mulighed for både en og to samtidige brugere med hver sin lanse og 20 meter slangerulle.

- Jeg venter mig også meget af modellerne Bréhat og Binic, som monteres på en kompakttraktor eller redskabsbærer med en 80 eller 120 cm frontbehandlingsbom og er særligt designet til kommunernes behov. Højtrykspumpen og det samlede elektriske behov drives af PTO eller via hydraulikudtag fra traktoren eller redskabsbæreren. Foruden bekæmpelse af ukrudt er Bréhat og Binic også ideelle til højtryksrens med enten koldt eller varmt vand, siger Nomaco-direktøren.

Lavt vandforbrug
Hele serien af Oeliatec-ukrudtsmaskiner er kendetegnet ved lavt vandforbrug, og det kan i øvrigt udmærket være genbrugsvand. Afhængig af model bruger maskinerne blot fra fire liter vand pr. minut. Bortset fra de to mindste - Kancal og den håndtrukne Hoëdic CM Speeder - kan alle modellerne køre både med håndlanse og med front-bom fra 40 og op til 120 cm. Flere af modellerne kan fås med to arbejdsstationer, som kan betjenes samtidig.

Udviklingen af Oeliatec-konceptet startede i 2005. Franskmændene var grundige i deres forskning af, hvordan ukrudt bekæmpes bedst og mest effektivt. Så de begyndte ikke at sprøjte maskiner ud fra start. Innovation tager tid, men har til gengæld betydet, at virksomheden hen ad vejen har fået flere end 15 patenter tillige med flere internationale priser.

I 2011 blev der solgt syv Oeliatec-maskiner. Syv år senere, i 2014, blev der produceret fire om måneden, og fabrikkens omsætning var vokset til 800.000 Euro. I 2017 blev succesen for alvor manifesteret med en årlig omsætning tæt på otte millioner Euro og en maskine produceret pr. dag i gennemsnit siden. Fabrikken i Saint-Jacques-de-la-Lande tæt på Bretagnes hovedby Rennes har nu 30 ansatte, og der er solgt flere end 2000 Oeliatec-maskiner rundt om i Europa.

-dc

9/3 2022