scroll
Boligejere prioriterer at få klimasikretUndersøgelsen er foretaget blandt 436 repræsentativt udvalgte danske husejere over 18 år af YouGov for Gjensidige i februar 2024.

Boligejere prioriterer at få klimasikret

2023 slog alle nedbørsrekorder, og mange har taget budskabet til sig. Inden for de seneste to år har hver tredje husejer gjort noget aktivt for at klimasikre boligen, viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Gjensidige

Det kan blive både dyrt og ærgerligt, hvis man som husejer ikke får lagt en plan for klimasikring af boligen, lyder advarslen fra Lene Rasmussen, der er skadedirektør i Gjensidige.  

- Vi kan se, at sæsonen for skybrud er blevet længere og nu også omfatter sensommeren og efteråret, hvor det tidligere især var en sommerbegivenhed. Det betyder, at boligerne oftere bliver ramt af vejrligsskader, siger hun.  

I en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Gjensidige, svarer hver tredje husejer, at de inden for de seneste to år er gået i gang med at klimasikre boligen.

Og når det gælder om at klimasikre mod vind og vand, så er der mange ting i spil. 10 % svarer, at de har valgt at fælde træer, som stod for tæt huset, mens andre eksempelvis har etableret fald væk fra huset eller separeret tagvand fra afløbsvand.

Men selv om en del husejere har investereret i klimasikring, er det stadig ikke nok, mener Lene Rasmussen.

- Mange flere husejere kommer fremover til at investere i klimasikring og overveje, om deres hus har en beliggenhed, som kræver noget ekstra sikring i form af f.eks. omfangsdræn eller højvandslukke på gulvafløb.

- Samtidig kommer flere også til at se på, hvordan haver kan anlægges anderledes, så større mængder regnvand kan ledes væk fra huset og bruges andre steder i haven, siger hun.  

Fylder mere hos boligkøberne
Hos ejendomsmæglerkæden EDC oplever man også, at spørgsmål om klimasikring fylder mere og mere i boligkøbernes bevidsthed.

En undersøgelse blandt købere i EDC's køberkartotek viser, at mere end 8 ud af 10 købere tillægger tilstandsrapporten 'stor' eller 'afgørende' betydning, når de skal vælge bolig.

- De seneste måneders massive nedbør og historier om oversvømmede boliger er helt naturligt blevet et emne, når boligkøberne er på fremvisning.

- Det gælder naturligvis særligt i områder, der har været ramt af stormflod eller ved boliger i første række til åer, søer og hav, siger Jan Nordmann, som er kommunikationschef hos EDC.

-dc

12/3 2024