Aktuelle nyheder - Kloak & afvanding

Danske Kloakmestre vil være med til at løse klimaproblemIfølge FN’s klimapanel vil vejrekstremer, som man i dag kender som 100-årshændelser eller 1000-årshændelser, kunne forekomme årligt.

Danske Kloakmestre vil være med til at løse klimaproblem

Store mængder nedbør kan gøres til en ressource, når samfundet skal omstille sig til en ny hverdag, mener Danske Kloakmestre, der efterspørger hjælp fra Christiansborg

Del artiklen på

Mange bække små – giver oversvømmelser, når klimaet ændrer sig, og vi får mere nedbør. Det gør det i en grad, så FNs internationale klimapanel har lavet en klimarapport på over 3000 sider, som hele verden i øjeblikket har travlt med at bladre i.

Samtidig råber de danske vandværker vagt i gevær. Det berømte rene, danske drikkevand er i overhængende fare. Kommende generationer kan glemme alt om blot at dreje på hanen, hvorefter det rene vand løber ned i drikkeglasset. Rent grundvand slipper simpelthen op, hvis vi ikke begynder at opføre os forsvarligt, vurderer både Dansk Vand- og Spildevandsforening og Danmarks Naturfredningsforening.

Den nuværende model kan ikke betale sig
- Samtidig skider vi uhæmmet videre i drikkevandsressourcerne, konstaterer formanden for brancheforeningen Danske Kloakmestre, Mikael Skov.

- Regnen styrter ned, og vi opfinder nye måder at fjerne regnvandet på, så vi undgår oversvømmelserne. Og der opkræves fortsat afgifter, der gør det økonomisk tåbeligt at være klima- og ressourcebevidst. Teknisk er der ingen problemer i at bruge regnvandet til at skylle ud i toilettet, til at vaske tøj, til at vaske bilen og til en lang række andre logiske formål. Det kan bare ikke betale sig økonomisk. Så vi lader kloakken tage det, som vi ikke nedsiver, siger Mikael Skov.

Danske Kloakmestre har længe plæderet for at anvende de store regnvandsmængder til noget praktisk.

Brug klimarapport som afsæt
- Som vandværkernes opråb klart antyder, er drikkevandsressourcerne ikke uendelige. Vores fine grundvand slipper op. Derfor bør politikerne benytte FN-klimarapporten som afsæt til at lade alle bække små bidrage til en løsning - også på spørgsmålet om drikkevand, fastslår Danske Kloakmestres formand.

- Det er tid til politiske initiativer til for eksempel at indføre rabat på vandafledningsafgiften, så det økonomisk kan hænge sammen at bruge regnvand til toiletskyl, tøjvask og andre formål. Kommunerne kan for eksempel stille krav i nye lokalplaner om, at regnvandet genbruges i det omfang, det er muligt, og kvittere med, at der kun er tilslutningspligt til spildevand, siger Mikael Skov.

Kloak-formanden erkender, at regnvand i toiletter og vaskemaskiner rundt om i parcelhusene ikke løser klimaproblematikken. Men igen kan der blive tale om, at mange bække små…

- Det kan faktisk godt komme til at batte ganske godt, hvis også sygehuse, plejehjem, skoler, børnehaver, rådhuse og andre offentlige bygninger genbruger regnvandet. Foruden at bruge en ressource, der ellers giver stadig voksende problemer, sikrer brug af regnvand også længere levetid for både toiletter, vaskemaskiner og bilvaskeanlæg. Regnvandet indeholder ikke kalk og er derfor mere skånsomt, siger Mikael Skov.

-dc

Læs mere om Kloak & afvanding

18/8 2021
BrønddækslerByggerådgivningDrænFaldstamme, renoveringHåndtering af regnvandHåndtering af spildevandHøjvandslukkeKimasikringKloak organisationer m.v.KloakdækslerKloakrenoveringKloakrørKrympemufferMåle/test udstyrMaterielopbevaringNedsivning af regnvandNedsivning af spildevandPumperPumpeunitsRegnvandsfaskineRottebekæmpelseRottefælderStrømpeforringTilbageløbssikringTilbageløbsventilTV-inspektionUdlejningUdskillerteknikVand StopTilføj dit firma her.
Send en mail.