Aktuelle nyheder - Kloak & afvanding

Debat: Staten har opkrævet 677 milliarder kroner for meget

Debat: Staten har opkrævet 677 milliarder kroner for meget

Når det gælder staten, så er statsautoriseret landevejsrøveri ganske accepteret. Og når det kommer til den politiske forargelse over opkrævningen af 677 mia. kr. for meget, så er politikerne forbavsende tavse, mener BygTek-journalist, Dan Bjerring

Del artiklen på

Der var nærmest ingen grænser for forargelsen på Christiansborg, da det kom frem, at energiselskaberne under krisen sikrede sig enorme ekstra fortjenester og dermed udnyttede danskernes svage position.

Men når det gælder om at rage ekstra til sig på borgernes bekostning - også langt ud over det rimelige og langt ud over, hvad der er budgetteret - så er energibosserne de rene amatører ved siden af politikerne.

Ifølge de økonomiske redegørelser har staten i årene 2010-2022 sikret sig ekstra indtægter ud over det budgetterede på 677.000.000.000 kr. (677 mia.). Der er systematisk år efter år foretaget fejlskøn på den offentlige saldo, og de pågældende fejlskøn er udelukkende foretaget til den pessimistiske side. Der budgetteres altså år efter år med mindre skatteindtægter og højere udgifter, end der reelt er tale om - i gennemsnit 52 mia. kr. pr. år.

Altså har staten fået langt større overskud/mindre underskud end forventet. Man behøver altså ikke lede længe efter årsagen til, at staten pludselig kan finde adskillige milliarder kroner på det såkaldte råderum til det ene eller andet formål.

Det er penge, som danskerne reelt har betalt for meget i skatter og afgifter. I den situation havde det eneste anstændige selvfølgelig været, at staten havde betalt en stor del af de pågældende for meget opkrævede skatter og afgifter tilbage til danskerne. Men når det gælder finans- og økonomiministre, så helliger hensigten midlet.

Havde energiselskaberne optrådt bare en brøkdel så uansvarligt og grådigt, som skiftende regeringer har optrådt, så ville der have lydt et ramaskrig fra Christiansborg med krav om, at pengene blev betalt tilbage.

Men når det gælder staten, så er statsautoriseret landevejsrøveri ganske accepteret. Og når det kommer til den politiske forargelse over opkrævningen af 677 mia. kr. for meget, så er politikerne forbavsende tavse.

Problemet er, at alt for få danskere fatter blot en brøkdel af, hvad der egentlig foregår, når skatter og afgifter bliver krævet ind. Eller også er sandheden, at danskerne er blevet en befolkning af økonomiske masochister, der finder sig i det ene overgreb efter det andet, blot det er staten, der står som afsender.

Forargelsen over, at energiselskaberne har udnyttet en vanskelig situation for den danske befolkning, er helt forståelig og naturligvis skal pengene tilbage til de rette ofre.

Men der burde være lige så stor forargelse over, at staten optræder som økonomiske tyveknægte, der systematisk og unødvendigt malker de danske skatteydere og virksomheder for enorme milliardbeløb.

Dan Bjerring
Journalist
BygTek

Læs mere om Kloak & afvanding

3/8 2023
BrønddækslerByggerådgivningDrænHåndtering af regnvandHåndtering af spildevandHøjvandslukkeKimasikringKloak organisationer m.v.KloakdækslerKloakrørKrympemufferMåle/test udstyrMaterielopbevaringNedsivning af regnvandNedsivning af spildevandPumperPumpeunitsRegnvandsfaskineRottefælderTilbageløbssikringTilbageløbsventilUdlejningUdskillerteknikVand StopTilføj dit firma her.
Send en mail.