Aktuelle nyheder - Kloak & afvanding

 Kontant overså det som ingen serDanske Kloakmestres formand, Mikael Skov, opfordrer til, at ejerskifteforsikringen suppleres med et tjek af kloaksystemet.

Kontant overså det som ingen ser

Så du Kontant i onsdags: Det er ikke kun kvaliteten og troværdigheden af tilstandsrapporterne der er et problem – det er i endnu højere grad det, der slet ikke tjekkes: Kloaksystemet

Del artiklen på

Tilstandsrapporterne, der skal beskrive husenes tilstand ved salg, er hverken uvildige, neutrale eller troværdige. Det viste tv-programmet Kontant på DR1 i onsdags. Kontant overså imidlertid præcis det samme, som andre også overser, når der handles hus: Det som ingen ser.

- Ingen bekymrer sig om kloaksystemet under jorden. Det kan man jo ikke se, så det skal man nok ikke bekymre sig om. Men netop fejl og mangler på kloaksystemet kan være endog meget dyre at udbedre, og det er ikke i alle tilfælde, ejerskifteforsikringen eller rørskadeforsikringen dækker. Derfor bør ejerskifteforsikringen suppleres med et tjek af kloakkens tilstand, ligesom der jo allerede er en elinstallationsrapport, siger brancheforeningen Danske Kloakmestres formand, Mikael Skov.

Det er formanden for Danske Boligadvokater, advokat Niels Erlandsen, enig i.

- Det er naturligvis i huskøbernes interesse, at man opnår så præcis en beskrivelse af ejendommen, som muligt. Tilstandsrapporten skal give en præcis beskrivelse af ejendommen. Men i øjeblikket er det under jorden, nemlig kloaksystemet, ikke med. Det bør det være, fastslår Niels Erlandsen og tilføjer:

- I købssituationen tænker ingen køber på kloakken. Samtidig tilbyder færre og færre forsikringsselskaber muligheden for at tegne en ejerskifteforsikring, siger advokaten.

Pengene er godt givet ud
Erhvervsminister Simon Kollerup har tidligere afvist kloakeftersyn som en del af huseftersynsordningen. Ministeren mente, at det ville gøre det samlede huseftersyn for dyrt. Det er boligadvokaternes formand lodret uenig i.

- Med den sikkerhed, køber kan opnå ved et tjek af kloaksystemet, er det faktisk små penge, og de er givet godt ud. Derfor mener jeg, at det bør være et krav, at sælger leverer en rapport også over kloakkens tilstand, så omkostningen bliver en del af handelsomkostningerne, siger Niels Erlandsen.

Flere fordele ved kloak-tjek
Det harmonerer fint med holdningen hos Danske Kloakmestre, hvor formand Mikael Skov ser flere klare fordele ved et kloak-tjek som en obligatorisk del af en hushandel.

- Ofte har folk boet i huset i 30-40 år og har vedligeholdt bygningen pænt og ordentligt. Men når det handler om kloaksystemet, har sælger ikke foretaget sig noget i mange år. Der er intet gjort for at undersøge, hvordan det under jorden har det, siger Mikael Skov og afslutter:

- Hvis der er lavet en eller anden form for kloakarbejde ved huset, er det i en del tilfælde noget, som husejeren selv har bikset sammen. Det er både risikabelt og ulovligt. Derfor vil et obligatorisk tjek af en autoriseret kloakmester også være en måde at få rettet op på ulovligheder og forkert udførte installationer, siger Mikael Skov.

-los


Læs mere om Kloak & afvanding

11/6 2021
BrønddækslerByggerådgivningDrænFaldstamme, renoveringHåndtering af regnvandHåndtering af spildevandHøjvandslukkeKimasikringKloak organisationer m.v.KloakdækslerKloakrenoveringKloakrørKrympemufferMåle/test udstyrMaterielopbevaringNedsivning af regnvandNedsivning af spildevandPumperPumpeunitsRegnvandsfaskineRottebekæmpelseRottefælderStrømpeforringTilbageløbssikringTilbageløbsventilTV-inspektionUdlejningUdskillerteknikVand StopTilføj dit firma her.
Send en mail.